nieuws

Brandweer Twente introduceert 'vliegende speurhond': de snuffeldrone

Meten of er giftige gassen bij een grote brand vrijkomen? Als het aan brandweer Twente ligt, gebeurt dat binnenkort niet meer vanaf de grond, maar vanuit de lucht. Vandaag heeft het Twentse korps de zogeheten 'snuffeldrone' gepresenteerd.
De snuffeldrone: het klinkt een beetje als een speurhond. "Dat klopt", zegt Ymco Attema van brandweer Twente. "Het is een vliegende speurhond. Met deze drone hebben we extra ogen, oren en neuzen gecreëerd." 

'De 20 gevaarlijkste stoffen die er zijn'

"Met deze drone kunnen we gevaarlijke stoffen in rook detecteren. Hij meet de twintig gevaarlijkste stoffen die er zijn."
De snuffeldrone werd vanmiddag op de Safety Campus op vliegveld Twenthe gepresenteerd. Op de demonstratie kwamen geïnteresseerden uit binnen- en buitenland af. 
Brandweer Twente introduceert 'vliegende speurhond': de snuffeldrone
Brandweer Twente introduceert 'vliegende speurhond': de snuffeldrone © RTV Oost / Ties van der Heide
Een van de twee demonstraties van de snuffeldrone: een woningbrand. De bezoekers kregen twee mogelijke inzetten van de drone te zien: een woningbrand en de vondst van vaten uit een drugslab. In beide gevallen mat de 'vliegende speurhond' of er gevaarlijke stoffen in de omgeving vrijkwamen. 

Standaarduitrusting

De brandweer in Twente gebruikt drones nu vooral bij grotere incidenten om te zoeken naar brandhaarden. Of de snuffeldrone ook tot de dagelijkse uitrusting van de brandweer gaat behoren. "Ja", stelt Attema overtuigd. "Na verloop van tijd zal deze drone zeker standaarduitrusting van de brandweer zijn."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.