Provincie wil 'uitdrogende festivalbezoekers' met gratis drinkwater tegemoetkomen

Festivals die subsidie krijgen van de provincie moeten gratis drinkwater aan hun bezoekers schenken. Bij de provincie ligt een voorstel op tafel om dat te regelen, morgen wordt erover gestemd.

"Als provincie stoppen we best veel geld in festivals, dus zijn watertappunten een mooie tegenprestatie", zegt Sander Slots van de PvdA. Slots diende het voorstel in, samen met 50PLUS.

Volgens Slots moeten bezoekers nog te vaak water kopen op festivals. "En je eigen water wordt bij de ingang in beslag genomen. Bizar eigenlijk, helemaal als het zo’n snikhete zomer wordt als vorig jaar."

Subsidie
Het plan voor de watertappunten is alleen voor festivals die subsidie ontvangen van de provincie, zoals het bevrijdingsfestival in Zwolle en de Enschede Marathon.

Voor festivals die geen subsidie krijgen, geldt dit plan dus niet. "Daar gaan de gemeenten over. Die verlenen de vergunning", zegt Slots. Wel zouden gemeenten een watertappunt in de vergunning kunnen opnemen.

Volgens de PvdA namen steden als Amsterdam en Utrecht al eerder maatregelen tegen 'uitdrogende festivalbezoekers'. Daar worden festivals verplicht om watertappunten in te richten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
PvdA 50PLUS Watertappunten Festival Cultuur Nieuws
Deel dit artikel: