D-day voor eiersector: houdt rechter NVWA verantwoordelijk voor fipronilcrisis?

Heeft de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) gefaald in haar toezicht voor en tijdens de fipronilcrisis? Daar doet de rechter vanochtend rond tien uur uitspraak over. De uitspraak is belangrijk voor pluimveehouders, die hopen op een compensatieregeling.

Tijdens de crisis moesten miljoenen eieren worden vernietigd en kippen worden afgemaakt omdat zij besmet waren door een schoonmaakmiddel met fipronil.

'Niet geïnformeerd' 

De pluimveesector stelt samen met ruim honderd boeren de staat verantwoordelijk voor de omvang van de fipronilcrisis. Zo zou de NVWA maandenlang hebben geweten dat het verboden ontsmettingsmiddel werd gebruikt. Toch werd de eiersector niet geïnformeerd, aldus de pluimveehouders.

Wat is fipronil?
Ontsmettingsmiddelen met fipronil werden gebruikt in kippenstallen om bloedluis te bestrijden, waaronder in Tilligte. Hierdoor zat het middel in de eieren van kippen. Fipronil is giftig en mogelijk kankerverwekkend.

De NVWA werd vorig jaar juni op de vingers getikt door de commissie Sorgdrager. Toen werden de resultaten gepresenteerd van een onafhankelijk onderzoek naar het handelen van betrokken partijen tijdens de crisis. De conclusie: Bij de NNWA krijgt voedselveiligheid te weinig aandacht.

Maar ook bedrijven in de eierketen en de betrokken ministeries lieten steken vallen, stond in het rapport. Ook zij gaven te weinig voorrang aan voedselveiligheid.  

Compensatieregeling

Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, hoopt dat ook de rechter straks oordeelt dat de NVWA heeft gefaald. Dit biedt een opening om met de overheid om tafel te gaan, en te praten over een compensatieregeling voor getroffen pluimveehouders. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
fipronil Nieuws
Deel dit artikel: