nieuws

Werkstraf geëist tegen autohandelaar uit IJsselmuiden voor terugdraaien kilometertellers

Bij het bedrijf zouden auto's met een teruggedraaide kilometerteller zijn verkocht
Bij het bedrijf zouden auto's met een teruggedraaide kilometerteller zijn verkocht © GettyImages
Tegen een 52-jarige autohandelaar uit IJsselmuiden en zijn voormalige medewerker uit Nunspeet zijn werkstraffen van 180 uur en voorwaardelijke celstraffen van negen maanden geëist. De twee werden begin 2015 opgepakt, voor het frauderen met kilometerstanden van auto's.
Politieonderzoek wees uit dat er bij 24 van de 38 verkochte importauto's van een autobedrijf uit IJsselmuiden geknoeid was met de kilometerstand. In enkele gevallen bleek de tellerstand zelfs zo'n honderdduizend kilometer teruggedraaid. 
Toen bij een politieverhoor aan de autohandelaar werd gevraagd hoe die kilometerstanden ineens zo laag konden zijn, gaf hij een opmerkelijk antwoord. "Dat moeten de kaboutertjes gedaan hebben." 

Kilometerstand week af

De zaak kwam in 2014 aan het rollen toen een gedupeerde klant zich bij de politie meldde. De vrouw vertelde dat ze te goeder trouw voor 12.000 euro een auto bij het IJsselmuider bedrijf kocht. Achteraf bleek dat de auto veel meer kilometers had gereden dan de stand van de teller aangaf. Het verschil bleek meer dan 100.000 kilometer.
Omdat de auto stukken minder waard was, voelde de vrouw zich opgelicht en deed aangifte. Ook schakelde ze de rechter in, die dwong het bedrijf van de auto terug te kopen voor het aankoopbedrag.

Stroom aan negatieve verhalen

Omdat er meerdere klachten over de autozaak kwamen, werd er een onderzoek gestart. Dat onderzoek nam nogal wat tijd in beslag, moest de officier van justitie erkennen. Dat kwam onder meer omdat er steeds meer aangiften binnenkwamen. 
Er kwam een stroom aan negatieve verhalen over het autobedrijf op gang na de eerste aangiften. Klanten merkten soms na 75 kilometer al dat hun pas gekochte auto aan alle kanten rammelde of kregen torenhoge reparatiekosten.
Beloften werden door het bedrijf niet nagekomen. Klanten zouden soms zelfs bedreigd worden als zij contact met de IJsselmuider zochten, zegt de officier van justitie.

'Geen kilometergarantie'
De verdachte autoverkopers zeggen zich van geen kwaad bewust te zijn en geen idee te hebben hoe kilometerstanden van auto's aangepast kunnen worden. De 52-jarige eigenaar zegt dat hij 'op gevoel' auto's in- en verkocht en bij de verkoop in het koopcontract liet opnemen geen kilometergarantie te geven.
De administratie en het aanmelden van de auto's liet hij over aan zijn medewerker, omdat de eigenaar niet kan lezen en schrijven. Ook zegt de man dat andere handelaren bij zijn bedrijf auto's verkochten. Dat zij dan koopcontracten op naam van zijn bedrijf gebruikten, dat kan volgens de 52-jarige. Hij voelt zich zelf ook gedupeerd. "Ik heb geen geld meer voor de handel. Ik leef nu bij mensen die ik vroeger wel eens hielp, het is eigenlijk één groot drama."

Gesjoemel met Duitse auto's

Uit onderzoek van Rijksdienst voor Wegverkeer blijkt dat er bij één op de tien uit Duitsland geïmporteerde auto gesjoemeld wordt met de kilometerstand, bij vijf op de tien zijn er twijfels. Het terugdraaien van kilometerstanden veroorzaakt jaarlijks zo'n 42 miljoen euro schade aldus de RDW en de Vereniging Aanpak Tellerfraude.
Voor de gedupeerde autokopers van het bedrijf uit IJsselmuiden loopt de schade op tot 5.000 euro per gekochte auto. Het Openbaar Ministerie wil dat de gedupeerden hun schade vergoed krijgen. Ook zouden beide verdachten ruim 45.000 euro moeten betalen in het kader van de pluk-ze-wetgeving, een maatregel die onterecht verkregen winsten bij criminele activiteiten moet terughalen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.