nieuws

Vragen over geld uit Den Haag voor slachtoffers drugsdumpingen

Drugsafval achtergelaten in buitengebied Enter
Drugsafval achtergelaten in buitengebied Enter © Hof van Twente Fotografie
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid stelt jaarlijks een miljoen euro beschikbaar voor het schadeloos stellen van particulieren die slachtoffer worden van drugsdumpingen. CDA en VVD willen van het provinciebestuur weten welke gevolgen dit heeft voor de tijdelijke regeling die de provincie onlangs zelf in het leven heeft geroepen.
Een voorstel van eveneens CDA en VVD voor die tijdelijke regeling werd enkele maanden geleden unaniem aangenomen. Die tijdelijke regeling was nodig omdat de Rijksregeling die grondeigenaren schadeloos stelde was verlopen.

Ook in de provinciale regeling worden particulieren die drugsafval op hun grond vinden schadeloos gesteld.
Nu er weer een landelijke regeling is, moet snel duidelijk worden hoe het verder gaat met de tijdelijke provinciale regeling. Zo willen CDA en VVD weten of de nieuwe regeling met terugwerkende kracht gaat gelden vanaf het moment dat de oude Rijksregeling ophield te bestaan.

Stijgingen

Drugsdumpingen zijn de laatste jaren een groeiend probleem in Overijssel. Opvallend is overigens wel dat na jaren van stijgingen het aantal dumpingen in Overijssel de eerste zes maanden van dit jaar sterk is gedaald.

In de eerste helft van dit jaar werd pas één keer synthetisch drugsafval gevonden in de natuur. Vorig jaar waren er in dezelfde periode zes dumpingen.

Het miljoen dat minister Grapperhaus beschikbaar stelt, is overigens niet alleen bestemd voor particulieren. Volgens het ministerie kost het opruimen van drugsafval op grond van particulieren jaarlijks vier ton.

Het geld dat overblijft, zes ton, moet gebruikt worden voor cofinanciering van de financiële gevolgen van drugsdumpingen op gemeentegronden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.