Vleeskuikenhouder Dedemsvaart kan uitbreiding voorlopig vergeten door vervallen PAS

De enorme uitbreiding van een vleeskuikenhouderij in Dedemsvaart kan voorlopig niet doorgaan. De gemeente Hardenberg gaf in eerste instantie toestemming om uit te breiden. Maar nu de PAS-regeling (Programma Aanpak Stikstof) niet meer geldt, kan de Raad van State niet anders dan de uitbreiding verbieden.

Het bedrijf wilde gefaseerd uitbreiden van 180.000 vleeskuikens naar meer dan 360.000. De gemeente Hardenberg gaf daarvoor toestemming in een nieuw bestemmingsplan.

Wat is PAS?
Het Programma Aanpak Stokstof (PAS) was bedoeld om het stikstofgehalte terug te dringen in natuurgebieden. Honderden Overijsselse projecten kregen onder deze regeling een vergunning. Maar nu het PAS niet meer geldt, vervallen veel vergunningen ook.


Een natuurvergunning van de provincie was volgens de gemeente niet nodig, omdat de verwachte uitstoot van stikstof laag zou zijn. De PAS-regeling eiste in dat geval geen vergunning.

Maar nu de PAS-regeling niet meer geldt, is er volgens de Raad wél een vergunning nodig. Het bedrijf moet nu alsnog bij de provincie een natuurvergunning aanvragen.

De grote gevolgen van de PAS-uitspraak worden nu langzamerhand duidelijk. Uitbreidingen van agrarische bedrijven en grote infrastructurele projecten waarbij PAS-vergunningen zijn verleend, worden nu één voor één geblokkeerd door de Raad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
PAS Vechtdal Nieuws
Deel dit artikel: