Wie weet waar de grote ijzeren wielen van de oude spoorbrug bij Zwolle zijn?

Het moet een flinke klus zijn geweest voor de dieven. Twee enorme gietijzeren wielen van de voormalige spoorbrug zijn gestolen uit de uiterwaarden van de IJssel bij Zwolle. Wie weet waar die monumentale loopwielen zijn gebleven?

De diefstal werd in april ontdekt. Spoorbeheerder ProRail wilde de wielen overdragen aan de gemeente Zwolle, maar dieven waren ze voor. Vermoedelijk zijn ze tussen 12 maart en 14 april gestolen en is daarbij met een voertuig over een verhard pad vanaf de dijk langs de nieuwe spoorverbinding gereden.

Tekst gaat verder onder de foto

IJzeren wielen oude spoorbrug gestolen (Foto: RTV Oost / Onder de Loep)
IJzeren wielen oude spoorbrug gestolen (Foto: RTV Oost / Onder de Loep)

De loopwielen stonden vroeger bovenop het hefgedeelte van de spoorbrug. Als herinnering aan de -inmiddels gesloopte- spoorbrug lagen twee van de vier wielen bij een pijler in de uiterwaard aan de Hattemse kant van de IJssel.

Historish erfgoed

De oude brugpijler, pal naast de Hanzeboog, is een monument. Hoewel inmiddels graffiti op de pijler is aangebracht, valt op de oude plaquette nog te lezen dat minister Thorbecke in 1862 de eerste steen heeft gelegd voor de spoorbrug. De gestolen loopwielen zijn historisch erfgoed, help ze terug te vinden!

Tips?

Heb je iets gezien in de uiterwaarden van de IJssel? Weet je waar die loopwielen nu zijn of waar ze te koop zijn aangeboden?

- Bel meteen de tiplijn: 0800 - 6070 (gratis nummer)

- Stuur de politie Zwolle een privébericht op Facebook

- Gebruik het tipformulier van de politie

- Wil je liever anoniem informatie doorgeven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000

- Anoniem tippen op internet kan via deze link.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: