nieuws

Gedeputeerde Van Hijum hoopt op snelle afronding onderzoek Lithium Werks

Gedeputeerde Eddy van Hijum baalt zelf ook dat het onderzoek naar de omstreden miljoenenlening aan Lithium Werks pas eind van de zomer klaar is. Van Hijum hoopt dat het onderzoek daarom toch nog eerder openbaar wordt.
Een eerste versie van het onderzoek wordt komende vrijdag al intern gepubliceerd, zo werd vandaag duidelijk in een brief aan Provinciale Staten. De PVV vindt het allemaal veel te lang duren. PVV-fractievoorzitter Erik Veltmeijer pleit daarom voor een integriteitsonderzoek naar het handelen van Van Hijum en andere bestuurlijk verantwoordelijken.  
Van Hijum begrijpt de onrust, maar benadrukt dat hij het onderzoek niet kan versnellen. “Ik denk dat ik nog wel meer dan de Statenleden hoop dat het rapport er snel is. Wij hebben er daarom ook herhaaldelijk bij Oost NL op aan gedrongen om het rapport snel af te ronden.” 
Provinciale Staten vroegen eind februari bij een evaluatie over de gang van zake rond Lithium Werks om een het onderzoek. Daarbij is de centrale vraag “of de beslissing omtrent de lening aan Lithium Werks rechtmatig is genomen”. Met andere woorden: zijn alle regels bij het bij het verstrekken van de miljoenenlening in acht zijn genomen?  

Afhankelijk van Oost NL

De provincie kan die vraag niet zelf beantwoorden, maar is daarbij afhankelijk van Oost NL, die als fondsbeheerder van het Innovatiefonds Overijssel de lening heeft verstrekt. Van Hijum heeft begin maart Oost NL opdracht gegeven voor het onderzoek, maar pas halverwege mei is de accountant van Oost NL ook daadwerkelijk aan het werk gegaan.  
Van Hijum betreurt dat en vindt het ook ongemakkelijk richting de politiek. “Als het aan mij en het college ligt, dan willen we zo snel mogelijk verantwoording afleggen voor wat er gebeurd is. Het werkt zeker niet in ons voordeel dat er maar steeds onduidelijkheid blijft.”  

Goede afloop

De gedeputeerde economie heeft desondanks alles vertrouwen in een goede afloop. “Ik ben uiteraard reuze nieuwsgierig naar wat er in het rapport staat. Ik heb vertrouwen dat Oost NL, een professionele partij die vaker met dit bijltje hakt, ook hier verantwoording kan afleggen. Zelf heb ik niks te verbergen.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.