nieuws

Deze boeren halen energie uit mest, melk of kleine molens

André Slager is trots op zijn monomestvergister
André Slager is trots op zijn monomestvergister © Jauke Boerdam
Boeren moeten duurzamer gaan werken. Dat vindt minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In Overijssel worden al een aantal nieuwe technieken toegepast om energie op te wekken uit melk, mest en wind. 
Vroeger was het heel normaal dat de boer samen met zijn koe of schapen in één ruimte leefde. Dat gaf extra warmte. Op de boerderij van de familie Weersink in Bergentheim halen ze nu de warmte uit de melk. 
Tekst gaat verder onder video
Warmte uit de melk gebruiken als energie is eenvoudig

Wind

De familie Coppelmans heeft een melkveebedrijf langs de N36 liggen en zij hebben als eerste in Overijssel twee kleine molens op het bedrijf. "Of er genoeg windopbrengst zal zijn, weten we nog niet. Maar volgens de experts gaat het lukken." 
Tekst gaat verder onder video
Windmolens plaatsen zonder klachten van de buurt

Mest

De familie Slager heeft een mono-mestvergister waar niets anders dan mest en een bacterie die methaan opwekt in gaat. "We verwarmen er de komende winter ons huis mee, in de zomer drogen we het gras tot hooi en alle elektriciteit die we nodig hebben, komt uit onze eigen mest."
Gas uit de mest omzetten in energie

Verduurzaming

"Het mooie is dat alle energie uit het eigen bedrijf komt en ook weer het eigen bedrijf ingaat," zegt Harry Roetert van Stimuland. "Ik denk dat  alle boeren over tien jaar zelfvoorzienend zijn in energie. Of zelfs leverend voor de omgeving."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.