Na 86 jaar is het afgelopen met basisonderwijs aan de Bierstraat in Deventer

Een grote reddingsactie eerder dit jaar had basisschool De Windroos aan de Bierstraat in Deventer open moeten houden, maar het is niet gelukt. De laatste lessen in de school zijn deze week gegeven en het gebouw wordt leeggehaald. De school had nog slechts 78 leerlingen en dat is simpelweg te weinig.

"Het is ontzettend jammer dat het zover heeft moeten komen", laat een woordvoerder van de school weten. "Voor de wijk, voor de ouders en zeker voor de kinderen. Het was gewoon een goed lopend schooltje met goede resultaten."

Afgelopen januari vond een slaapactie plaats in de school. Namens de ouders zei Cherish Batlajery destijds: "We zijn één grote familie. Ouders en kinderen doen heel veel met elkaar. We zijn gewoon de leukste school."

Overstappen naar de andere vestiging van De Windroos in de Deventer binnenstad wilden de ouders koste wat kost voorkomen. De reden: te onveilig om er te komen door het drukke binnenstadsverkeer.


'Geen goede alternatieven'

Batlajery probeerde destijds alles. "De school moet gewoon openblijven. Goede alternatieven zijn er niet." Toch zit er weinig anders op dan verder kijken, nu de vestiging aan de Bierstraat de deuren definitief sluit. Het Deventer leerlingenbestand krimpt, waardoor in de stad te veel leslokalen zijn.

Van de 78 kinderen verhuist ongeveer de helft naar de Windroos-vestiging aan de Broederenstraat. De andere helft gaat naar een andere basisschool in de buurt of stroomt door naar het voortgezet onderwijs. De vijf leerkrachten en de onderwijsassistent hebben allemaal op een andere plek werk gevonden.

86 jaar
Aan de Bierstraat komt zodoende een einde aan 86 jaar onderwijs. In 1933 opende de voormalige St. Bernadusschool de deuren, als onderdeel van het katholieke complex waarvan ook de eveneens gesloten Vianneykerk aan de Rielerweg deel uitmaakte. Tafels en stoelen waar leerlingen jarenlang gebruik van maakten verdwijnen vandaag en morgen in een grote container in de straat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: