nieuws

OM: strafrechtelijk onderzoek naar versnelde winning gasvelden Overijssel en Noord-Nederland

Naar nu blijkt doet het Openbaar Ministerie al maanden onderzoek naar versnelde gaswinning uit kleine velden in Overijssel en Noord-Nederland.Zeker één van de gasconcerns die in deze regio actief gas produceren, zou meerdere milieuvergunningen hebben overtreden.
Voordat een bedrijf gas mag produceren, moet een winningsplan zijn gemaakt. Dat plan moet goedgekeurd zijn door de minister. Pas als die een instemmingsbesluit afgeeft, mag het bedrijf aan de slag. In dat instemmingsbesluit staan de voorwaarden voor gaswinning beschreven. Zo worden onder meer voorwaarden gesteld aan de termijn van de gaswinning, maar ook staat de maximale productiehoeveelheid beschreven.
 

Drie keer meer dan toegestaan

Uit productiecijfers die op internet te vinden zijn, blijkt dat het Canadese gasconcern Vermilion in drie productievelden de maximale productiehoeveelheid heeft overschreden. Dat was zeker het geval in de gasvelden onder Diever en Vinkega.
In Diever zou Vermilion zelfs meer dan drie keer de toegestane maximale productiehoeveelheid hebben overschreden. Een Officier van Justitie geeft aan dat er naar meer velden onderzoek wordt gedaan.
 
Wij willen dat de gasbedrijven zich houden aan de voorwaarden in de omgevingsvergunningen
Alie Eiting

Geschrokken
Inwoners van dit gebied zijn geschrokken van deze overschrijding. Hierdoor wordt volgens hen de kans op bevingen en bodemdaling groter. "De rechter in Den Haag heeft al gezegd dat er geen aanleiding is om te denken dat de risico's bij een klein gasveld kleiner zouden zijn dan bij het Groningenveld", zegt Alie Eiting uit Diever. "Wij willen dat de gasbedrijven zich houden aan de voorwaarden in de omgevingsvergunningen."

Lees ook: Waarom wordt de gaswinning in Noordwest-Overijssel opgevoerd?

 

Locaties

Het Openbaar Ministerie wil de onderzochte locaties niet bevestigen. "Waar we allemaal naar kijken en waarnaar niet, daarover kunnen we geen mededelingen doen. We kunnen pas melden dat we iets onderzoeken, als de verdachten daarvan ook op de hoogte zijn, anders zouden ze in de krant moeten lezen dat ze als verdachte zijn aangemerkt en dat is niet netjes. "
Wel bevestigt het OM dat er onderzoek wordt gedaan naar het overtreden van de omgevingsvergunning van een bedrijf. De vier noordelijke regionale omroepen hebben sterke aanwijzingen dat het hier gaat om Vermilion. Dit Canadese bedrijf is vooral actief in Overijssel, Friesland en Drenthe.
Wij zijn bezig met het nemen van de vervolgbeslissing
Openbaar Ministerie

Lekkages
Daarnaast heeft het OM bevestigd dat er een ander onderzoek loopt naar de NAM. Dit zou worden gedaan vanwege een verontreiniging in Collendoorn (Hardenberg) en Farmsum (Groningen).
In Collendoorn heeft in januari van dit jaar een lekkage plaatsgevonden en ook in Farmsum zijn chemische stoffen in de ondergrond gelekt.
Het Openbaar Ministerie hierover: "Het eindprocesverbaal van het onderzoek naar de verontreiniging bij de NAM in Hardenberg is bij ons ingeleverd en het onderzoek is gevoegd bij het onderzoek tegen de NAM in Farmsum. De onderzoeken zijn uitgevoerd door de Politie en SODM (Staatstoezicht op de Mijnen, de controlerende instantie, red.). Wij zijn bezig met het nemen van de vervolgbeslissing."

Lees ook: Meer risico op aardbevingen bij kleine gasvelden in Noordwest-Overijssel

'Misleiding'

Het onderzoek van het OM toont aan dat de zorgen van omwonenden in het grensgebied van Friesland, Groningen en Drenthe niet onterecht zijn. Eerder al lieten inwoners weten dat zij zich misleid voelen, omdat de informatie uit rapporten steeds anders is.
"Daarbij is uit openbaar toegankelijke cijfers op internet al gebleken dat de maatschappijen meer gas winnen dan in de vergunning is toegestaan", zegt Jeanette van der Velde van de stichting Gas Drenthe, Overijssel, Friesland (GasDrOvF). "En voor de duidelijkheid, die openbaar toegankelijke cijfers zijn afkomstig van de gasconcerns zelf."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.