Overijsselse molens in slechte staat: ruim anderhalf miljoen euro nodig voor restauratie

Het is een gezichtsbepalend gezicht voor de Weerribben: de kleine poldermolen. In een zware storm afgelopen december verloor het een van de wieken, waardoor er forse schade ontstond. Er is geld nodig voor restauratie, maar dat geld is er niet.

De situatie van deze molen staat niet op zichzelf: zo'n tien molens in de provincie hebben een ingrijpende restauratie nodig, blijkt uit onderzoek. Het herstel wordt geschat op 1,6 miljoen euro. 

Toeristische route

Tim Lammertink van Stichting Overijsselse Molen zegt dat er ook geen budget is voor onderhoud, zoals schilderwerk of dakherstel, "Een molen is heel erg afhankelijk van de functie en de plek waar die toevallig staat. Sommige molens hebben een restaurant of staan gunstig langs een toeristische route. Maar sommige hebben dat geluk niet."

Lekkage

"Stilstand is achteruitgang", legt Lammertink uit. "Wanneer een klein probleem optreedt, zoals een lekkage in het dak, kan dat ook schade geven aan de constructie. Dan wordt het probleem alleen maar groter. Daarom is het belangrijk dat het onderhoud wordt bijgehouden." 

Daarom doet de stichting een beroep op de provincie. "Wij hebben een brief gestuurd naar de nieuwe gedeputeerde, Roy de Witte. Dus we hopen met gebundelde kracht een oplossing te krijgen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: