nieuws

Drukbezochte informatieavond in Balkbrug over omstreden uitbreiding Veldzicht

Veel belangstelling voor informatieavond Veldzicht
Veel belangstelling voor informatieavond Veldzicht © Persbureau Meter
Zo'n tweehonderd mensen hebben gisteravond in Balkbrug een informatieavond bezocht over de mogelijke komst van twintig ongedocumenteerde vreemdelingen met psychiatrische problemen naar Veldzicht. Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil deze groep onderbrengen in de voormalige tbs-kliniek.
Hans-Reinder Menkveld, plaatsvervangend directeur van Veldzicht, spreekt van een 'pittige avond'. "Mensen voelen zich onveilig en hebben nu soms overlast van patiënten", zegt Menkveld. "Ze denken ook dat de uitbreiding al besloten is, maar dat is niet waar."
Geld en vergunning 
Volgens de directeur moet nog maar blijken of er genoeg geld is en of de locatie geschikt is. Ook heeft de gemeente nog geen vergunning afgegeven. 
Menkveld verwacht dat het komende half jaar duidelijk wordt of de plannen financieel haalbaar zijn. Als ze groen licht krijgen, komen de eerste patiënten niet eerder dan het voorjaar van 2020.  

Verdubbeling van aantal patiënten

Veldzicht heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in de behandeling van vreemdelingen die zijn aangewezen op psychiatrische zorg. Op dit moment worden er al tien asielzoekers behandeld, maar het ministerie heeft plannen om dit aantal uit te breiden met twintig. Om deze capaciteitsuitbreiding aan te kunnen onderzoekt Veldzicht de mogelijkheid om woonunits te bouwen buiten de hekken van de beveiligde kliniek. Dit zorgt voor veel rumoer in Balkbrug.
Op 16 juli staat een volgende bijeenkomst gepland.

Wat zijn ongedocumenteerde vreemdelingen?

Ongedocumenteerde vreemdelingen zijn mensen die zonder geldige verblijfsvergunning in Nederland verblijven.
Dit zijn mensen van wie bijvoorbeeld de vergunning is verlopen, uitgeprocedeerde asielzoekers, statelozen die niet kunnen terugkeren naar het land van herkomst of slachtoffers van mensenhandel die geen aangifte hebben durven doen.
In Nederland verblijven zonder geldig document is geen strafbaar feit. Vreemdelingen die illegaal verblijven kunnen wel in vreemdelingendetentie worden gezet ter voorbereiding van hun uitzetting.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.