nieuws

Niet alleen eikenprocessierups veroorzaakt overlast: deze zomer ook last verwacht van wespen

Nest van de Franse veldwesp
Nest van de Franse veldwesp © Mark Bakker
Lekker buiten zitten wordt deze zomer een stuk minder aangenaam dan je zou denken. We gaan namelijk last krijgen van wespen. Door het warme weer en de zachte winter zijn de omstandigheden voor de dieren erg goed dit jaar.
Eric Roessink bestrijdt wespen in Twente en de Achterhoek, en krijgt zo'n tachtig meldingen per week. "Dat zijn er meer dan normaal." Roessink ziet voornamelijk de gewone en Duitse wesp, maar ook de Franse veldwesp ziet hij steeds vaker.
Bastiaan Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) gaat ervan uit dat er veel wespen deze zomer zijn. "Vorig jaar hebben we een lange zomer gehad, daaropvolgend een zachte winter. Daardoor konden de beesten zich goed voortplanten en ze hebben de winter overleefd."

De Franse veldwesp

Steeds vaker wordt de Franse veldwesp gezien. "Normale wespen komen af op zoetigheden, dat doet de Franse veldwesp niet. Dus van die wesp gaan mensen niet zo veel last krijgen."
Het bestrijden van de Franse veldwesp is lastiger. "Ze maken verschillende nesten in plaats van één nest, zoals de normale wesp doet. Daardoor is het moeilijker om de Franse veldwesp te bestrijden."
Specialisten
Volgens Meerburg is het niet verstandig om zelf een nest weg te halen. "Laat een specialist dat doen. Zij weten welke wespensoort het is en kunnen de nesten weghalen. Goed om te weten, er kunnen wel 5000 wespen in één nest zitten."
Bestrijders spuiten het gif in het nest zodat de wespen doodgaan. "Ik zoek het nest, spuit het gif erin en na een paar dagen zijn ze allemaal dood", aldus Roessink. 

Belangrijk

"Toch zijn wespen zijn niet alleen lastig", zegt Meerburg. "Ze eten muggen en vliegen, dus ze kunnen ook nog eens erg handig zijn."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.