nieuws

Landschapsarchitect: "Er dreigt een confetti aan windmolens en zonneparken"

Landschapsarchitect Berno Strootman
Landschapsarchitect Berno Strootman © Bewerking RTV Oost
Landschapsarchitect Berno Strootman waarschuwt voor een verrommeling van het landschap. Nieuwe woningen, wegen, klimaataanpassingen en duurzame energiebronnen worden ad-hoc en zonder samenwerking gerealiseerd  “Er moet een planmatige aanpak komen, anders wordt het een rommeltje", verklaarde Strootman in het programma Groot Onderhoud.
Als voorbeeld noemt Strootman zonnepanelen en windmolens. Deze worden volgens hem vaak geplaatst op locaties die esthetisch en praktisch niet altijd geschikt zijn, zonder afstemming tussen overheden en initiatiefnemers. "Er dreigt een confetti aan windmolens en zonneparken te ontstaan." Windmolens moeten volgens Strootman zoveel mogelijk op zee en zonnepanelen uitsluitend op daken worden aangelegd. 

Traagheid en versnippering

Ook door de geplande extra woningbouw, de klimaatopgaven en de verduurzaming van de landbouw komt er veel op het landschap af.  “We staan als land voor grote opgaven. Maar het wordt besproken in termen van ‘moeten’, het gaat niet van harte. Er is ook te weinig samenhang en dit leidt tot versnippering, verrommeling en traagheid”, concludeert Strootman, opgegroeid in Twente.

Panorama Nederland

Als rijksadviseur voor het landschap is hij één van de drijvende krachten achter Panorama Nederland. Deze reizende tentoonstelling schetst een ‘optimistisch en aantrekkelijk toekomstbeeld’ van Nederland, waarin ruimte is voor nieuwe ontwikkelingen zonder dat het landschap al te veel geweld wordt aangedaan. Afgelopen weken was Panorama Nederland te zien in Zwolle en Almelo.

Positieve houding

“Het is een daverend succes”, zegt Strootman. “We zien een grote gretigheid en honger bij bezoekers en bestuurders. Het verleden, bijvoorbeeld de wederopbouwperiode, leert ons dat als je met een positieve houding aan de slag gaat en een duidelijk perspectief voor ogen hebt, het beter werkt. Je moet weten waar je als land naar toe wilt.”
Het programma Groot Onderhoud is hier en via de podcast terug te luisteren.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.