Regiodeal definitief: Twente harkt 30 miljoen rijksgeld binnen

Bestuurders op alle niveau's sturen juichende persberichten uit, want: de 'Regio Deal Twente' is officieel rond. Daarmee kan er de komende jaren 60 miljoen euro in de Twentse economie worden gestoken; 30 miljoen van het Rijk, 20 miljoen van de provincie Overijssel en 10 miljoen leggen de Twentse gemeenten zelf bij.

Het zijn de veertien Twentse gemeenten die garen spinnen bij de Twentse regiodeal. Immers, zij investeren in totaal 10 miljoen euro de komende jaren en krijgen er 50 miljoen bij van de Provincie en het Rijk. Daarnaast wordt er gehoopt op nog meer (particuliere) investeringen. Er worden bedragen genoemd van 150 miljoen euro als totaal investeringsbedrag, maar die bedragen lijken ook vaak bestuurlijk 'wensdenken'.


Vier actielijnen

De 'Regio Deal Twente' gaat over vier zogeheten 'actielijnen'. De Twentse technologiesector moet versterkt worden, de vraag en aanbod op de arbeidsmarkt moeten beter gaan aansluiten, het 'vestigingsklimaat' moet beter en de 'circulaire economie' moet geholpen worden. De komende tijd worden er vele 'projecten en pilots' opgestart. 

Eén van de projecten is 'Leonardo' van de Universiteit Twente (UT). De UT gaat nevenvestiging oprichten van de Twentse bacheloropleiding Mechanical Engineering in Amsterdam. Een deel van de stage wordt in Twente gedaan, de verwachting is dat van de tweehonderd studenten er honderd zo enthousiast worden over Twente, dat ze hier blijven wonen. 

Een ander project dat al loopt is het 'Twents Fonds voor Vakmanschap'. Mensen kunnen hierbij een cheque van 5000 euro gebruiken om zich te laten bij- of omscholen.

Een groot aantal Twentse bedrijven ( zoals Voortman Steel uit Rijssen, Thales uit Hengelo en Demcon uit Enschede) maar ook Saxion, het ROC van Twente, de UT en gemeenten en overheden voeren samen de 'Regiodeal' uit de komende jaren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: