nieuws

Steeds meer afval in textielcontainers: "De maden liepen overal"

Elektrische apparaten, tampons, verrotte citroenen en kapot speelgoed. Het is afval dat inzamelbedrijven voor kleding aantreffen bij het sorteerproces. Het kost de bedrijven veel meer tijd en geld dan nodig zou moeten zijn.
Bij kringloopbedrijf De Beurs in Tubbergen zijn ze er helemaal klaar mee. ''Zo'n 27 procent van wat ik hier binnenkrijg is troep dat ik zelf naar de stort moet brengen'', legt bedrijfsleider René Helthuis uit. ''Al dat afval kost ons veel geld."
Door het restafval in kledingcontainers gaat ook veel herbruikbaar textiel verloren. "Een aantal weken geleden was het ontzettend heet, dan lopen de maden over het textiel. Dat moet je allemaal weggooien. Het gaat dan over een paar honderd kilo."
Te veel afval in kledingcontainers

Diftarsysteem

Helthuis denkt dat mensen restafval in kledingcontainers gooien door de invoering van diftar. Dit systeem houdt in dat burgers per keer dat ze hun afvalcontainers aanbieden moeten betalen. Het doel: meer afval bij de bron scheiden zodat zo min mogelijk restafval overblijft. 
Een negatief effect van het systeem is dat mensen niet voor de kosten op willen draaien en het restafval dan bijvoorbeeld dumpen in de textielbak. "Als ze dan een zakje afval hebben, gooien ze het zo bij het textiel."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.