Bewoners Beerzerveld protesteren tegen komst megastal

Inwoners van Beerzerveld hebben vanavond tijdens een informatiebijeenkomst geprotesteerd tegen de mogelijke komst van een grote varkensstal. Op borden stond onder andere 'Geen deuren op een kier voor megastallen hier' geschreven. De stal moet ruimte bieden aan zo'n veertienduizend varkens.

Eerder boden omwonenden al 550 handtekeningen aan tijdens een gemeenteraadsvergadering van de gemeente Ommen. Ook dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming Nederland (CIWF) startte een petitie tegen de komst van de megastal, deze werd binnen een paar dagen tijd zesduizend keer ondertekend.

Stank- en milieuoverlast

Omwonenden zijn tegen de komst van de megastal, omdat ze onder andere stank- en milieuoverlast verwachten. Jeanet Drenthen woont in de buurt van het huidige boerenbedrijf. Mocht de megastal er komen, dan staan de schuren zo’n vijftig meter van haar huis af. "Je kan je voorstellen hoeveel stank dat zal geven", zegt ze. 

Omwonenden Beerzerveld protesteren tegen mogelijke komst megastal (Foto: RTV Oost)
Omwonenden Beerzerveld protesteren tegen mogelijke komst megastal (Foto: RTV Oost)

Ook haar buurman is tegen de komst van de megastal. "Ik heb COPD, die lucht is voor mij ontzettend schadelijk." Het vervoer van de dieren baart de omwonenden ook zorgen. "Dacht u echt dat al het vervoer via die kleine weggetjes kan? Dat gaat toch helemaal niet", zegt een buurtbewoner. 

Daarnaast hebben de omwonenden kritiek op de manier waarop de gemeente hen heeft geïnformeerd.  

Gemeenteraad

Of de megastal er daadwerkelijk gaat komen is nog niet bekend, de gemeenteraad moet zich nog over het plan buigen. Eind februari werd duidelijk dat het college van burgemeester en wethouders in principe voor de komst van de megastal is. 

De protesterende buurtbewoners hopen dat de veehouder alsnog van het plan afziet. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Vechtdal Beerzerveld protest Nieuws
Deel dit artikel: