Afscheidshuis in drie delen naar Colmschate gebracht

Een bijzonder nachtelijk transport in Deventer: een afscheidshuis op een dieplader. Het gebouw, dat uit drie grote chalets bestaat, wordt vandaag in de tuin van de Ichtuskerk in Colmschate geplaatst.

Als de vrachtwagens met de drie delen van het afscheidshuis aan komen rijden, wordt het transport aan de Holterweg opgewacht door een deel van de kerkgemeenschap. "Het tekent de betrokkenheid van deze mensen. Veel vrijwilligers verrichten hand- en spandiensten", vertelt Bart Lubberdink, kerkrentmeester van de Ichthuskerk.

Het afscheidshuis is een gebouw met ruimtes waar mensen kunnen worden opgebaard. Nabestaanden krijgen de sleutel, zodat zij 24 uur per dag naar hun geliefde kunnen om zo goed afscheid te nemen.

'Droom die uitkomt'

Het initiatief kwam van uitvaartondernemer Sjoek Nutma. "Het is voor mij een droom die uitkomt. Vijf jaar geleden met het idee gekomen om een afscheidshuis te plaatsen. En vandaag komt ie er."

En zo'n afscheidsgebouw is volgens de uitvaartondernemer hard nodig. "Het Yardenhuis is pas van zes naar vier kamers gegaan. Daar is geen alternatief voor gekomen. Sterker nog, in Deventer-Oost helemaal geen mogelijkheid."

Niet aan kerk gebonden

Ondanks dat de ruimtes in de tuin van de kerk aan de Holterweg komen, zijn de gebruikers niet gebonden aan de kerk. Lubberdink: "Een afscheidshuis past bij de kerk. Het opbaren en goed afscheid nemen van je dierbare hoort bij de kerk. Maar het huis is niet specifiek voor onze gemeenschap."

De drie chalets worden vandaag aan elkaar gekoppeld tot één gebouw. Het doel is om deze vandaag waterdicht te krijgen. Dat wil niet zeggen dat het afscheidshuis direct te gebruiken is. Volgens Nutma moet er in het gebouw nog veel gebeuren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Deventer Hiernumaals Colmschate Nieuws
Deel dit artikel: