Opmerkelijke stijging aantal studenten ROC van Twente: "Maar we verwachten weer krimp"

Een opmerkelijke stijging van het aantal studenten op het ROC van Twente; er kwamen ruim vijfhonderd meer aanmeldingen binnen dan vorig jaar. "De groei is geen toeval, maar wel opmerkelijk. Het gaat tegen de landelijke trend in", zegt Els van Riel, woordvoerder ROC van Twente.

"Toch verwachten we binnen een aantal jaren ook de krimp die je nu op de middelbare scholen ziet", zegt Van Riel. "De groei is vooral te merken in de sectoren techniek, zorg en administratieve beroepen."

Vier dagen werken, één dag naar school

Een verklaring voor de groei is volgens Van Riel de aantrekkingskracht van BBL-opleidingen. Dat zijn opleidingen waarbij je als student vier dagen werkt en één dag naar school gaat. "Bedrijven zetten hier ook massaal op in wat betreft promotie en werving."

"Ook het positieve imago van de technieksector én de werkgelegenheid speelt hierin een grote rol. De bedrijven zetten de opleiding centraal bij het werven van studenten en moedigen het volgen van een opleiding aan."

Opmerkelijke uitschieter

De administratieve beroepen vallen op als het gaat om een stijging van het aantal aanmeldingen van studenten. "Toch is ook dit te verklaren", zegt Van Riel. "Deze opleidingen waren de afgelopen jaren minder populair, maar nu is de opstap naar een hbo-opleiding makkelijker waardoor de mbo-opleidingen aantrekkelijker zijn geworden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: