nieuws

Koninklijke sloep uit Almelo verkocht aan de Stichting Piet Hein

Het is definitief: de koninklijke sloep is weer waar hij hoort. Namelijk op de Piet Hein, het koninklijke jacht van koningin Juliana. Coen ten Heggeler was de laatste particuliere eigenaar. De 60-jarige Almeloër heeft de sloep onlangs verkocht aan de Stichting Piet Hein.
Ten Heggeler kocht de koninklijke sloep in het voorjaar van 2018 voor 150 euro op Marktplaats. 

Een parel

"Een gouden vondst vond ik het toentertijd, ik was zo blij als een kind en begon vol enthousiasme aan de restauratie", vertelt Ten Heggeler.
Maar na verloop van tijd werd zijn enthousiasme toch minder. Ten Heggeler verhuisde zijn project van een schuur in de Almelose haven naar het Huis van Katoen en Nu, middenin het centrum van Almelo.
De vrijwilligers van de St. Piet Hein zijn blij met de schenking
De vrijwilligers van de St. Piet Hein zijn blij met de schenking © Esther Rikken

Een zware bevalling

"Een weloverwogen keuze. Ik wilde er niet meer alleen aan werken, samen met vele vrijwilligers gingen we verder met de restauratie. De koninklijke sloep werd onderdeel van het museum Huis van Katoen en Nu. Prachtig".
Op een gegeven moment werd duidelijk dat de restauratie een langdurig en kostbaar project zou worden. "Té kostbaar en dus heb ik besloten om de sloep voor een symbolisch bedrag te verkopen aan de Stichting Piet Hein." De organisatie die verantwoordelijk is voor het behoud van de Piet Hein.
Een rondvaart op de Piet Hein
Een rondvaart op de Piet Hein © Esther Rikken

Terug naar de roots

De Piet Hein was het koninklijk jacht van koningin Juliana en is vernoemd naar de zeventiende-eeuwse Nederlandse zeevaarder Piet Hein. Het was ingericht voor het verblijf van maximaal zes personen met een bemanning van vijf personen. De Piet Hein is in 1937 aangeboden als Nationaal geschenk aan het toenmalig prinselijk paar, prinses Juliana en prins Bernhard. 
"Als tegenprestatie mocht ik samen met een aantal vrijwilligers van het Huis van Katoen en Nu een bezoek brengen aan het koninklijk jacht, inclusief rondvaart. Gaaf hè? Fantastisch mooi!"
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.