Almeloër die brand stichtte na 'bedreigingen' wordt jaar opgenomen in kliniek

Een verwarde brandstichter (33) uit Almelo is volledig ontoerekeningsvatbaar en moet een jaar opgenomen worden in een psychiatrische kliniek. Dat heeft de rechter vandaag beslist. De man stichtte in maart brand op zijn kamer in een zorginstelling in Almelo.

Nadat de man brand had gesticht, ging het brandalarm af. Hierdoor konden medewerkers ingrijpen en vielen er geen slachtoffers. De man vertelde eerder dat hij bedreigd werd met brandstichting. "Toen heb ik zelf een doekje in brand gestoken, maar meteen uitgemaakt", aldus de man. "Ik wilde geen brand stichten, maar ik was een beetje het bewustzijn bij mezelf kwijtgeraakt."

Psychose 
De bedreigingen bestonden waarschijnlijk alleen in het hoofd van de verwarde man, constateerden deskundigen. Hij verkeerde in een psychose. Dat bleek ook uit het feit dat de man al zijn meubels voor de ramen had opgestapeld om zich te beschermen tegen het gevaar van buiten. 

De officier van justitie eiste twee weken geleden nog tbs met dwangverpleging, maar de rechtbank denkt dat de man na een jaar verder geholpen kan worden in het kader van de BOPZ, een maatregel waarin mensen met een stoornis verplicht opgenomen kunnen worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
brand Regio Almelo Nieuws
Deel dit artikel: