Omwonenden starten petitie tegen sloop Coberco-schoorsteen Deventer

De oude fabrieksschoorsteen van Coberco in Deventer is geen monument en mag worden afgebroken. Dat zegt het gemeentebestuur van Deventer, na een verzoek van de projectontwikkelaar. Omwonenden zijn een petitie gestart om sloop te voorkomen.

De projectontwikkelaar wil op het oude terrein van de melkfabriek nieuwe bedrijfspanden bouwen. De schoorsteen zou in de weg staan en te duur zijn. Restauratie zou zeker 150.000 euro gaan kosten.

 

'Al van verre'

Honderden Deventenaren zijn het daar niet mee eens en willen de beeldbepalende schoorsteen behouden. "Als je van buiten naar de stad komt zie je de schoorsteen al van verre staan pronken", zegt buurvrouw Irma Schreurs. Zij heeft een handtekeningenactie opgezet om de gemeente te overtuigen.

 

"De schoorsteen is onderdeel van de prachtige skyline van de stad en het hoort echt bij Deventer. Heel raar dat de gemeenteraad daar geen waarde aan hecht."

 

De oude Coberco-schoorsteen driegt te verdwijnen (Foto: RTV Oost, Oscar Siep)
De oude Coberco-schoorsteen driegt te verdwijnen (Foto: RTV Oost, Oscar Siep)

Industrieel erfgoed

Ook de stichting Industrieel Erfgoed Deventer wil de Coberco-schoorsteen behouden. "Dit is een schoorsteen waarvan er nog maar een paar in Nederland zijn", zegt stichtingsvoorzitter Eric Giesbers. 

 

De stichting probeert al jaren met de projectontwikkelaar in contact te komen maar dat is tot nu toe niet gelukt. "Jammer dat we het niet hebben kunnen redden met de fabriek zelf, alleen de schoorsteen is overgebleven. En daarmee is ie nog belangrijker geworden voor het industrieel erfgoed van de stad."

 

Nu nog belangrijker voor het erfgoed van de stad
stichting Industrieel Erfgoed Deventer

Geen monument

Het college heeft eerder besloten de fabrieksschoorsteen niet op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. In een schriftelijke reactie laat de gemeente weten; "Het was een lastige belangenafweging waarbij enerzijds de monumentale waarden en anderzijds de belangen van de eigenaar zijn gewogen." De gemeente komt nu niet in actie.

Handtekeningen
Irma Schreurs is blij met het aantal handtekeningen dat nu al is gezet; inmiddels bijna 400. Ze hoopt op een groter aantal, zodat ze de gemeente op andere gedachten kan brengen. "Als mensen een handtekening zetten, hoor ik ze veel zeggen dat de gemeente een stomme fout heeft gemaakt door de schoorsteen niet op de monumentenlijst te zetten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
deventer Nieuws
Deel dit artikel: