nieuws

Almelo luidt noodklok over kosten jeugdzorg en stuurt brief aan minister

Almelo maakt zich zorgen over jeugdzorg en luidt noodklok
Almelo maakt zich zorgen over jeugdzorg en luidt noodklok © RTV Oost
Almelo maakt zich grote zorgen over jeugdzorg. De kosten rijzen de pan uit, ondanks dat de gemeente in andere domeinen aan het snijden is. Daarom stuurt Almelo een brief aan minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Kasja Ollongren, en naar de dertien andere Twentse gemeenten. Hierdoor hoopt de gemeente aandacht voor de problemen te krijgen.
Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdhulp, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Die decentralisatie ging meteen gepaard met forse bezuinigingen vanuit het Rijk.
Motie
De brief is geschreven naar aanleiding van een aangenomen motie. In die motie staat dat Almelo het probleem met jeugdzorg opnieuw onder de aandacht moet brengen bij de Twentse gemeenten, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, leden van de Tweede Kamer én minister Ollongren. 
'Er is in de nabije toekomst nog geen zicht op structurele verlichting van deze lasten', schrijft raadslid Marike van Doorn namens de Almelose gemeenteraad in de brief.

Water aan de lippen

Volgens de gemeenteraad staat het water aan de lippen bij de gemeenten. Omdat de snelheid van de budgettaire veranderingen voor de gemeenten moeilijk bij te benen zou zijn. Een laatste optie zou zijn om de jeugdzorg- en Wmo-taken terug te geven aan het Rijk.
Een meerderheid van de raad stemde dinsdagavond in met het voorstel.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.