nieuws

Streep door evenementen op deel voormalige vliegbasis Twenthe

Streep door plannen op vliegveld Twenthe
Streep door plannen op vliegveld Twenthe © Monika Schreurs
De Raad van State heeft vandaag een streep gezet door de plannen voor evenementen op een deel van de voormalige vliegbasis Twenthe. De plannen zouden leiden tot een te hoge uitstoot van stikstof, die niet in lijn is met Europese regels.
Volgens het bestemmingsplan 'Voormalige vliegbasis Twenthe-Midden' zouden er op het terrein onder meer bedrijven komen, evenementen worden georganiseerd en agrarische activiteiten komen. Maar die plannen zijn door de hoogste bestuursrechter vernietigd.
Het bezwaar tegen de plannen kwam van de Stichting Lonnekerberg, Stichting Lonneker Land en de Natuur en Milieuraad Enschede.

Stikstof

De uitspraak vloeit voort uit een eerdere beslissing van de Raad van State, waarin een streep werd gezet door Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dat maakte het mogelijk om in de buurt van natuurgebieden te bouwen, mits er in de toekomst herstel van de natuur zou zijn. Maar die aanpak is in strijd met Europese regels, oordeelde de RvS.
De gemeente Enschede moet eerst een uitgebreid natuuronderzoek doen dat aantoont dat er geen toename ontstaat van stikstof bij nabijgelegen natuurgebieden zoals het Lonnekermeer. De herontwikkeling van het vliegveld zou daar een toename van stikstof veroorzaken en dat is absoluut verboden.

De PAS-regeling maakte een toename van stikstof bij het Lonnekermeer mogelijk met de belofte dat die toename weer zou verdwijnen door milieumaatregelen in de toekomst. Maar de Raad van State vindt die belofte niets waard. Het moet tevoren vaststaan dat milieumaatregelen echt werken voordat een plan wordt vastgesteld.
Evenementen
Wat de uitspraak betekent voor de evenementen die deze zomer plaatsvinden op de vliegbasis, zoals Airforce Festival, is nog niet bekend. De gemeente is dat aan het uitzoeken en hoopt later vandaag meer te kunnen vertellen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.