nieuws

Expeditie Oost: De geschiedenis van speelgoed te zien in Kampen

De Expeditie van vandaag bracht ons bij het Speelgoedkabinet van Herman Diender uit Kampen. Hij heeft tientallen jaren speelgoed verzameld en nu tentoongesteld in zijn Speelgoedkabinet.
Herman was vier jaar oud toen hij zijn eerste speelgoedauto van zijn ouders kreeg. "Ik was meteen verkocht, ik kreeg elke week 2 kwartjes en zo'n speelgoedauto kostte 1 dollar, dus elke twee weken kocht ik zo'n speelgoedautootje", zegt Herman.

Geen pensioen

Sindsdien is zijn speelgoedcollectie alleen maar gegroeid. "Tegenwoordig ben ik gepensioneerd en besteed ik hele dagen hier in mijn kabinet. Naast het verzamelen van speelgoed, schrijf ik ook columns over modelauto's, dus ik heb de dagen zo gevuld."
Speelgoedkabinet Kampen
Speelgoedkabinet Kampen © Herman Diender
Inmiddels bestaat zijn museum al dertien jaar. Op dagelijkse basis komen er mensen uit het hele land naar zijn winkel toe om de grote verzameling speelgoed te bewonderen. Op het moment dat wij van Expeditie Oost aanwezig zijn in de winkel, komt er een ouder stel uit Rotterdam de winkel in. Al snel klinken de teksten: "Ooh, dit herken ik nog wel, dat hadden wij vroeger thuis ook!" en de tekst "Dat waren nog eens tijden."
Video: Speelgoedkabinet van Herman Diender

Passie

Aan stoppen denkt Herman niet. Hij hoopt zijn collectie nog veel verder uit te breiden: "Ik ga door tot het bittere einde!"
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.