nieuws

Cliënt Aveleijn stak medewerker bijna dood, OM eist tbs met dwangverpleging

Politie bij de woning op de dag van het steekincident
Politie bij de woning op de dag van het steekincident © News United / Emiel Geerding
De 25-jarige Almeloër die in januari een medewerker van zorginstelling Aveleijn met een mes in zijn hoofd stak, was al langer boos op de hulpverlener. Die zou hem niet willen helpen met zijn financiën zoals hij verlangde. "Toen heb ik een mes gepakt en hem in zijn gezicht gestoken", vertelde de cliënt vandaag tijdens de rechtszaak.
De medewerker van Aveleijn overleefde het incident ternauwernood. Het mes kwam via zijn oogkas in zijn hersens terecht. De cliënt heeft nog wel de hulpdiensten gebeld, omdat hij zag dat de medewerker ernstig gewond was. Tegen de Almeloër is drie jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

Onder invloed

De cliënt stond onder toezicht van de geestelijke gezondheidszorg en kreeg begeleiding van Aveleijn. Hij kreeg verplichte medicatie toegediend, maar had op het moment van het steekincident al bijna een maand zijn medicatie niet genomen. Op het moment van het incident was hij wel onder invloed van softdrugs. 
Deskundigen die de man hebben onderzocht denken dat hij gedwongen verpleegd moet worden, omdat hij opnieuw kan weigeren om zijn medicatie in te nemen. Op dat moment zou de man weer een gevaar vormen voor anderen. "We moeten de maatschappij beschermen tegen de problematiek van meneer en zijn stoornis", aldus de officier van justitie.

De advocaat van de 25-jarige vindt dat tbs veel te ver gaat. Volgens hem is er voldoende zekerheid te vinden in reguliere geestelijke gezondheidszorg. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.