nieuws

Onduidelijkheid over doorgaan festival Onder de Radar op voormalige vliegbasis Twenthe

Vliegveld Twenthe als thuisbasis voor evenementen?
Vliegveld Twenthe als thuisbasis voor evenementen? © Monika Schreurs
Het technofestival Onder de Radar gaat volgend weekend gewoon door op de voormalige vliegbasis Twenthe. Althans, als het aan de organisatie van het festival ligt. De gemeente heeft de aanvraag van de vergunning nog in behandeling.
Volgens het bestemmingsplan 'Voormalige vliegbasis Twenthe-Midden' zouden er op het terrein onder meer bedrijven komen, evenementen worden georganiseerd en agrarische activiteiten komen. Maar die plannen zijn door de hoogste bestuursrechter vernietigd, vanwege de uitstoot van stikstof. Zoveel werd gisteren duidelijk.
Op de agenda staat onder meer het festival Onder de Radar, dat zaterdag 27 juli plaatsvindt op de voormalige vliegbasis. Ondanks de uitspraak van de rechter, meldt de organisatie vandaag op zijn website dat het evenement gewoon doorgaat.
'Alle vereiste vergunningen zijn verleend en al het nodige onderzoek is voltooid. Daarom gaat het Onder de Radar Festival dus gewoon door', valt op te maken uit een persbericht van de organisatie. De opbouw van het festival is inmiddels begonnen.
Voorbarig
Toch is het nog allerminst zeker dat het feest daadwerkelijk door mag gaan. De gemeente Enschede noemt de berichtgeving van Onder de Radar 'voorbarig'.
"Het bestemmingsplan van de vliegbasis is vernietigd", laat een woordvoerder weten. "Organisaties van evenementen op het vliegveld kunnen terugvallen op een eerder verleende afwijking van het bestemmingsplan, waarin het gebruik als evenemententerrein is toegestaan. Deze afwijking is in dit geval echter ontoereikend."

Nieuwe vergunning

De organisatie van Onder de Radar vroeg daarop een nieuwe vergunning aan bij de gemeente Enschede. Deze is momenteel in behandeling, zo laat de gemeente Enschede weten. "De vergunning is nog niet verstrekt, dus de organisatie is iets te voorbarig door te melden dat het doorgaat. Het is wel zo dat wij er positief in staan, maar zekerheid is er nog niet."
Ook het doorgaan van het Airforce Festival, op zaterdag 3 augustus, is vanwege dezelfde reden nog onzeker.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.