Advies voor boeren in omgeving papierrecyclingbedrijf Staphorst: vee binnen en niet oogsten

Boeren in de omgeving van het afgebrande papierrecyclingbedrijf in Staphorst wordt geadviseerd om de komende dagen geen gras of andere gewassen te oogsten. Onduidelijk is of er roetdeeltjes op terecht zijn gekomen. Ook wordt hen afgeraden om vee te laten grazen in de weilanden.

Bij een brand kunnen roetdeeltjes terecht komen op gras. Wanneer koeien het vervuilde gras eten, kunnen de deeltjes in hun melk terechtkomen en vervolgens in de voedselketen. Als gras of hooi na een brand te vervuild is, wordt deze soms vernietigd om te voorkomen dat de melk verontreinigd raakt.

Het wordt aangeraden om melk van vee dat vandaag buiten heeft gestaan, apart te houden. Het advies is ook om hobbykippen binnen te houden en voorlopig geen eieren te eten van hobbykippen die buiten lopen.

De adviezen gelden voor boeren met land in benedenwinds gebied vanaf het afgebrande papierrecyclingbedrijf. Als de meetresultaten bekend zijn, wordt de situatie opnieuw bekeken. De gemeente Staphorst verwacht na het weekend meer duidelijkheid.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
brand staphorst Kop van Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: