Celstraffen voor trio dat zakenvrouw Thecla Bodewes uit Hasselt oplichtte

Drie Friese mannen die voormalig zakenvrouw van het jaar Thecla Bodewes uit Hasselt voor zes ton hebben opgelicht, zijn veroordeeld tot celstraffen. De hoofdschuldige gaat twaalf maanden de gevangenis in, twee anderen verdwijnen zes maanden achter tralies.

In deze zaak draait het om de aankoop van scheepswerf De Volharding in Harlingen, een affaire die zich al vijf jaar geleden afspeelde. Bodewes, eigenaar van twee scheepswerven in haar woonplaats Hasselt en het Drentse Meppel, wilde de Friese werf kopen om grotere schepen te kunnen bouwen. Daarmee was naar verluidt 5,8 miljoen euro gemoeid.

Omdat de besluitvorming bij banken te lang zou duren, ging de scheepsbouwmagnaat zelf op zoek naar investeerders. Daarbij kwam ze uit bij drie Friese zakenlieden, die beweerden dat ze werkten voor een investeerder uit Hongkong. Als een soort garantiebepaling werd afgesproken dat Bodewes vooraf een bedrag van tien procent rente zou overmaken. Nadat het geld was overgeschreven, vernam ze echter niets meer van het drietal.

Oplichting en witwassen
De rechtbank Overijssel achtte bewezen dat de 68-jarige hoofdschuldige in dit geval verantwoordelijk is voor oplichting van een bedrag van ruim 300.000 euro. Geld dat hij vervolgens heeft witgewassen. Daarnaast heeft hij volgens de rechtbank opzettelijk een vals geschrift aan het slachtoffer gestuurd met het doel om haar (opnieuw) een verkeerde voorstelling van zaken te geven.

De twee andere oplichters zijn eveneens veroordeeld wegens oplichting en witwassen. Een 61-jarige man benadeelde Bodewes voor ruim 178.000 euro en een 35-jarige man deed dat voor ruim 172.000 euro. Beide mannen gaan zes maanden de gevangenis in.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
zwolle hasselt rechtbank Nieuws
Deel dit artikel: