nieuws

Nooit de gele trui gedragen, dat doet Hennie Kuiper nog altijd pijn

Honderd jaar geleden werd-ie voor het eerst gedragen in de Tour de France: de gele trui. Nooit droeg een Overijsselaar het begeerde tricot van de klassementsleider in de Tour de France. Hennie Kuiper uit Noord-Deurningen was er heel dicht bij en dat is voor de toprenner van weleer nog altijd een hiaat in zijn imposante loopbaan.
We gaan terug naar 1977. Kuiper is de kopman van de legendarische formatie TI-Raleigh. Hij zegeviert op de Alpe d'Huez. Maar als de klassementen worden opgemaakt, blijkt dat Kuiper acht seconden te kort komt voor het geel.
Tekst gaat verder onder de foto
Hennie Kuiper
Hennie Kuiper © Erve Kuiper
Naderhand zegt Kuiper daarover: "Had ik geweten dat het acht seconden was, dan had ik niet teruggeschakeld in de laatste bocht." Dat jaar wordt Kuiper tweede in de Tour. Nog altijd baalt Kuiper ervan dat hij nooit de gele trui droeg. "Een zwart gat, dat is het. Het doet me nog altijd pijn, zeker ook omdat ik er een paar keer heel dicht bij was."

Sleutelbeenbreuk

Ook in 1978 jaagt Kuiper op het geel. In een beklimming draagt hij zelfs virtueel, zoals dat zo mooi heet, het geel. In de afdaling neemt hij veel risico. Te veel. Hij valt en breekt een sleutelbeen. Einde Tour en weer geen geel.
Tekst gaat verder onder de foto
Hennie Kuiper breekt een sleutelbeen
Hennie Kuiper breekt een sleutelbeen © Esther Rikken
Dit jaar droeg Mike Teunissen als Nederlander weer het geel. Dertig jaar na de vorige Nederlander: Erik Breukink. Kuiper voorziet een nieuwe oranje bloeiperiode in de Tour. "Jumbo heeft een vriendenploeg, dat zie je terug in de prestaties. We hebben Tom Dumoulin. Het kan niet anders of er moet snel weer een Nederlandse Tourwinnaar zijn."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.