Met een app de verhalen van de Lebuinuskerk in Deventer ontdekken

Elk jaar bezoeken vijftig- tot zestigduizend mensen de Lebuinuskerk in Deventer. Om ze meer te kunnen bieden dan alleen een folder of een dik boek, is er een app ontwikkeld. Daarmee kunnen bezoekers een rondleiding krijgen en de verborgen verhalen van de kerk ontdekken. 

"We hebben wel wat boekjes over de kerk, maar hét verhaal kun je eigenlijk alleen maar vertellen", zegt Jelle van Nijen, bestuurslid van Stichting Erfgoed Lebuinuskerk. Vandaar een gratis app, die de onzichtbare verhalen van de kerk zichtbaar maakt. 

Zo begint de rondleiding met een afbeelding van de heilige Lebuïnus zelf. Deze schildering zit verstopt achter het orgel en is alleen vanaf een specifiek punt te zien. De app laat precies zien hoe bezoekers bij dit punt moeten komen.

Ontwikkeling

Samen met Saxionstudente Marloes Holmer en Bureau Zwerfgoed werd de app ontwikkeld. Marloes maakte daar haar afstudeeropdracht van. "We moesten wel uitkijken dat we de verhalen niet zo gespecialiseerd en gedetailleerd maakten dat ze uiteindelijk aan mensen voorbij gaan", zegt Van Nijen.

Downloaden

De app is vanaf dit weekend gratis te downloaden. Buiten komen banners te staan om bezoekers op de app te attenderen. "En we spreken ze natuurlijk aan."

Dus op de vraag wat mensen deze zomer moeten doen, antwoordt Van Nijen vastberaden. "Naar Deventer komen, deze kerk bezoeken en de app downloaden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Cultuur Hiernumaals Deventer Lebuinuskerk app Nieuws
Deel dit artikel: