Weidevogelbeschermer Marcel Strijtveen is Sallandse Boer

Marcel Strijtveen (52 jaar) uit Lierderholthuis is tijdens Stöppelhaene de Sallandse Boer. Hij werd vandaag tijdens de traditionele Roggemaaiersdag in Raalte gepresenteerd als het mannelijke visitekaartje van Stöppelhaene en als het gezicht van de hedendaagse agrarische sector.

Strijtveen heeft een melkveebedrijf in het Lierderbroek, een oude polder en goed weidevogelgebied. Hij heeft een passie voor weidevogels en op zijn bedrijf is een deel van de grond ingericht voor weidevogels.

Samen met zo’n tien andere melkveehouders, die ook natuur-inclusief werken, produceren ze melk voor het zuivelmerk Weideweelde. De consument draagt een paar cent per pak bij voor de weidevogels. Voor zijn inzet kreeg hij twee jaar geleden de publieksprijs van de Gouden Grutto uitgereikt door de Vogelbescherming Nederland.


Oogstgave

De Sallandse Boer is ook ambassadeur van het oogstgaveproject. De opbrengst gaat dit jaar naar de Red Horse Company uit Heinom die elk jaar twee weken lang naar het Filipijnse eiland Negros gaat om daar de bewoners van een vissersdorp te helpen met het bouwen van orkaanbestendige woningen.


Tegelijk met de bouw van huizen is nu een tuinenproject ontwikkeld, waardoor de bevolking gevarieerd en gezond voedsel kan verbouwen in een gezamenlijke dorpstuin. Onder leiding van een lokale stichting én met de opbrengst van de oogstgave kan de schop in de loop van het jaar echt de grond in.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: