Code rood bij ProRail: 'Door hitte kunnen rails kromtrekken'

ProRail zet woensdag en donderdag extra personeel in vanwege de hitte. De spoorbeheerder houdt rekening met problemen door de hoge temperaturen, bijvoorbeeld rails die kromtrekken. Daarom geldt code rood.

Bij temperaturen boven de 25 graden kan een spoorstaaf 70 graden worden. De stalen rails zetten door de hitte uit. Op een stuk van dertig meter kan het spoor een centimeter langer worden, maar omdat de rails zo strak liggen trekken ze in dat geval krom.

Airco kan uitvallen

Als de rails zijn kromgetrokken kunnen de treinen niet verder rijden. Bij stilgevallen treinen kan de airco uitvallen, gezien de hoge temperaturen kan het in korte tijd heel warm worden in de coupés. Daarom staat ProRail Incidentenbestrijding op strategische plekken klaar om de gestrande reizigers te begeleiden en van water te voorzien. 

De NS vervangt de ouderwetse dubbeldekkers zoveel mogelijk door de moderne Sprinters met airco. Deze treinen rijden tussen Zwolle en Utrecht en tussen Apeldoorn en Enschede. De dubbeldekkers zullen alleen in uiterste gevallen rijden, meldt NS.

'Reizigers mogen namelijk nooit zelf uit een trein stappen in verband met onder andere aanrijd- en elektrocutiegevaar', schrijft ProRail op haar website. Reizigers wordt geadviseerd om goed voorbereid op reis te gaan en extra water mee te nemen.

Spoorcontroles

Daarnaast controleren inspecteurs van ProRail constant de ligging van het spoor om eventuele problemen te kunnen voorkomen. Ook zullen tijdens de hoge temperaturen de verkeersleidingsposten extra bezet zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
ProRail hitte Nieuws
Deel dit artikel: