nieuws

Enschedese student Ronald op elektrische eenwieler naar Lissabon: "De hagelslag ga ik missen"

Ronald van der Weijden uit Enschede houdt van uitdagingen. Vanmorgen rond half negen vertrok hij vanaf zijn studentenflatje op het terrein van Universiteit Twente op zijn elektrische eenwieler voor een reis naar Lissabon, de hoofdstad van Portugal.
"Ach ja, eens kijken hoe dat gaat", stelt hij nuchter vast. "Ik ben er al eens mee naar Berlijn geweest, maar dit is toch weer andere koek. Ik ben benieuwd wat ik onderweg allemaal tegenkom." Hij heeft er twee maanden voor uitgetrokken.

Hagelslag

In de vroege ochtend werkt hij nog snel wat boterhammen naar binnen. Met hagelslag. "Dat ga ik wel missen, denk ik. Ik ben gek op hagelslag."
Boterhammen die nog over zijn worden belegd met kaas en per twee verpakt in plastic zakjes. "Toch zonde om die hier te laten liggen."
De eenwieler kan op een volle accu tachtig kilometer afleggen. Daarna duurt het drie uur om weer op te laden. "Dat doe ik bij een barretje of een restaurant. En anders bel ik gewoon bij iemand aan voor stroom."

Bijna vijftien kilo

Op zijn rug draagt hij een rugzak, die bijna vijftien kilo weegt. "Ik heb bij een bouwmarkt zo'n soort stofzuigerslang gekocht. Die gaat rond mijn middel om de druk wat te verlagen. Verder heb ik een tent en een slaapzak op de eenwieler bevestigd en een heuptasje met wat spulletjes."
De eerste etappe leidt naar Eindhoven. "Daar heb ik een slaapplaats bij iemand thuis geregeld. Verder moet dat nog allemaal gebeuren. Dat doe ik via een aparte site. Dat komt vast wel allemaal goed."

Lange knuffel

Zijn ouders zijn vanmorgen present als Ronald vertrekt. Beiden krijgen een lange knuffel. En over één ding hoeft Ronald zich geen zorgen te maken: als hij over een maand of twee weer terug is, heeft zijn moeder de afwas voor hem gedaan.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.