nieuws

Dakloze autohandelaar moet tienduizenden euro’s betalen vanwege kilometerfraude

kilometerfraude
kilometerfraude © Getty Images / Aliseenko
Een malafide autohandelaar uit IJsselmuiden moet tienduizenden euro's schadevergoeding betalen omdat hij sjoemelde met kilometertellers. Meerdere klanten kochten een auto waarvan de kilometerstand soms 100.000 kilometer hoger was dan de wijzer aangaf. In één geval stond een koper al na 75 kilometer langs de kant van de weg.
De rechter veroordeelde de eigenaar van het bedrijf, een inmiddels dakloze 52-jarige man, tot een werkstraf van 150 uur. Daarnaast moet hij ruim 15.000 euro aan schade vergoeden en de overheid 28.000 euro betalen. Een medewerker uit Nunspeet kreeg een werkstraf van 80 uur.

Mankementen

Meerdere klanten van het niet meer bestaande autobedrijf in IJsselmuiden kwamen er na de koop van hun tweedehands importauto achter dat de kilometerstand niet klopte. Ze voelden zich behoorlijk bedonderd: niet alleen hadden ze veel te veel betaald voor de auto, er waren in veel gevallen ook al snel mankementen door slijtage. In één geval stond een koper na 75 kilometer al langs de kant van de weg.

Eén van de slachtoffers spande een rechtszaak aan die hij won, waarop de handelaar de auto terug moest kopen. Het belette het bedrijf niet om de auto, met dezelfde teruggedraaide kilometerstand, opnieuw te verkopen aan een nietsvermoedende klant. 
Recent werd bekend dat bij één op de tien importauto's sprake is van kilometerfraude. De schade zou jaarlijks zo'n 42 miljoen euro zijn: wat neerkomt op zo'n 5000 euro per geval. Dat er zo makkelijk gesjoemeld kan worden met de kilometerstanden, komt omdat het lastig is om de gegevens te achterhalen in de landen waar de auto's oorspronkelijk vandaan komen.

'Zelf óók slachtoffer'

'Zelf óók slachtoffer'
Tijdens de zitting twee weken geleden ontkenden beide autoverkopers dat ze zich bewust waren van de fraude. "Ik handelde voornamelijk op mijn gevoel", zei de 52-jarige oud-eigenaar. De man zei dat hij zelf de dupe was van malafide handelaren die hem de auto's verkochten, en dat hij daarom nu dakloos is.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.