nieuws

'Reuzenteek' uit Drenthe blijkt inderdaad tropische hyalommateek

Hyalommateek op duim
Hyalommateek op duim © RIVM
De 'reuzenteek' die eerder deze maand werd gevonden in het Drentse Odoorn, blijkt inderdaad een hyalommateek. Dat schrijft RTV Drenthe, op basis van onderzoeksresultaten van het RIVM.
De teek uit Drenthe is de tweede vondst van deze tropische teek in Nederland dit jaar. Het eerste exemplaar werd een week eerder in de Achterhoek gevonden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onderzocht beide locaties en vond daarbij verder geen andere hyalommateken.

Vlekkenkoorts

De hyalommateek kan het Krim-Congovirus bij zich dragen, wat bij mensen voor een ernstige en zelfs dodelijke koortsbesmetting kan zorgen. Maar volgens het gezondheidsinstituut is dit virus niet aangetroffen bij de teek uit Odoorn.

Wel werd de bacterie Rickettsia aeschlimannii gevonden. Een infectie met deze bacterie kan bij de mens koorts, hoofdpijn, spierpijn en een karakteristieke huiduitslag veroorzaken. Deze ziekte, die ook vlekkenkoorts wordt genoemd, komt volgens het RIVM zelden voor. Vlekkenkoorts is goed te behandelen met antibiotica.

Scherp zien

Hyalommateken komen oorspronkelijk uit Afrika en Azië. Ze zijn ongeveer twee keer zo groot en veel sneller dan de in Nederland veelvoorkomende schapenteek.
Ook kunnen ze, in tegenstelling tot gewone teken, heel scherp zien. Daardoor kunnen ze minutenlang achter hun prooi aanrennen. De teken zijn eerder al in Duitsland gesignaleerd.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.