nieuws

Erfgoedbeschermers willen onafhankelijk onderzoek Hotel Zandwijk

Zandwijk in Vriezenveen
Zandwijk in Vriezenveen © News United/Emiel Geerding
Erfgoedvereniging Heemschut en Stichting Cuypersgenootschap geven hun strijd tegen de sloop van Hotel Zandwijk in Vriezenveen niet op. De organisaties dringen bij wethouder Roel Koster van de gemeente Twenterand aan op onafhankelijk onderzoek door een derde partij.
De twee erfgoedbeschermers dringen er bij de wethouder op aan dat een onafhankelijke derde partij de bouwkundige staat van het pand in kaart brengt, kijkt of herstel mogelijk is en de mogelijkheden van het gebouw. De organisaties hopen dat het onderzoek er toe leidt dat het gebouw 'weer een pareltje' wordt langs kanaal Almelo-De Haandrik'.
Het Heemschut en stichting Het Cuypersgenootschap reageerden eerder verbijsterd op het plan van de huidige eigenaar om Zandwijk in Vriezenveen te slopen. Het voormalige hotel is een gemeentelijk monument. Vanwege de slechte staat van het pand wil de huidige eigenaar het slopen en er appartementen en winkels bouwen.
Hotel Zandwijk gefotografeerd in 1983
Hotel Zandwijk gefotografeerd in 1983 © Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Positief gesprek

De twee erfgoedbeschermers hadden recent een gesprek met wethouder Koster over de toekomst van de omgeving en het voormalige hotel. Een positief gesprek, melden ze.
Zorgelijk, zo omschrijven het Heemschut en het Cuypergenootschap de voorgenomen sloop. "Een belangrijk en gezichtsbepalend object dreigt te verdwijnen", schrijven ze richting de media. Ook vrezen ze precedentwerking. Als de gemeente Twenterand de sloop toestaat zou dit eigenaren van andere monumentale panden op een idee kunnen brengen.
Eerder lieten ze al weten dat ze bezwaar maken als de gemeente Twenterand het gebouw van de gemeentelijke monumentenlijst haalt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.