nieuws

Puffen en zweten in een zonneauto... ga je ook sneller als het zo heet is?

Puffen en zweten in een Solarauto... ga je nou ook harder als het zó heet is?
Puffen en zweten in een Solarauto... ga je nou ook harder als het zó heet is? © Solar Team Twente
Een strakblauwe lucht, veertig graden en volop zon. Dan wil zo'n zonneauto wel rijden, toch? Nou, dat valt tegen, zegt elektronicus Rob Kräwinkel. Hij is verantwoordelijk voor de zonnepanelen van het Solar Team Twente. De techneut is maar wát blij dat hij op een dag als vandaag niet hoeft te rijden.
Kräwinkel zag namelijk hoe zijn collega kletsnat de zonneauto uit stapte na wat testrondjes over de Technology Base in Enschede. Leuk is het niet, maar een goede oefening is het wél.

In Australië is het écht warm

Want waar heel Overijssel plat ligt als de 40 graden wordt aangetikt, trekt een Australiër de lange broek aan. En daar, in Australië, hoopt het team prijzen te pakken tijdens de World Solar Challenge. 
"Door nu te rijden, wennen we een beetje aan de hoge temperaturen", legt hij uit. "Doordeweeks trainen we ook altijd met truien aan om die warmte te simuleren, het is zwaar werk in de auto."

Ga je sneller of niet?

Ga je ook harder rijden als de zon met 40 graden op de panelen brandt? Nee, zegt Kräwinkel. "Je neemt zelfs zo'n twee procent minder energie op dan wanneer je met 20 graden rijdt. Zonnepanelen doen het het best in de winter, bij een strakblauwe lucht."
De World Solar Challenge is van 13 tot 20 oktober in Australië. Het Twentse team doet mee met de RED-E:
De RED-E, het gloednieuwe model van het Solar Team Twente
De RED-E, het gloednieuwe model van het Solar Team Twente © RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.