Nieuws

Droogte funest voor kleinere boerenbedrijven: "Dit kan net het laatste zetje zijn"

Hij is pas terug van vakantie en trof zijn land dor en geel aan. Melkveehouder Walter Truitman uit Ambt Delden wist niet wat hij zag. "Toen we weggingen was het nog groen, maar nu is het gewoon dood gras."
Zijn bedrijf zucht onder de aanhoudende hitte en droogte. "De koeien staan nu op stal. Vanwege de temperatuur natuurlijk, maar ook vanwege het dode gras. Er staat niks meer om van te grazen."

Afhankelijk

Doordat de boeren noodvoorraden kunnen aanbreken van eerdere groeizame jaren of periodes is er niet meteen een tekort, maar nu kunnen ze ook daar minder snel een beroep op doen. "Dus langzaam lever je in op je voorraadpositie en word je afhankelijk van voer dat je elders moet kopen." Want voor de melkproductie is goed voer belangrijk.
Walter Truitman
Walter Truitman © RTV Oost

Laatste zetje

Maar dat kost bakken met geld, vertelt Truitman. En dat kan op den duur funest zijn voor kleinere bedrijven die weinig reserves hebben. "Dit kan net het laatste zetje voor hen zijn."
Truitman maakt zich echter voor zijn eigen bedrijf weinig zorgen. "Ik ga ervan uit dat dit incidenteel is. Volgend jaar hebben we vast weer een heel groeizaam jaar."
Droogte dwingt boeren tot inkopen veevoer: "het kost klauwen met geld"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.