nieuws

Handgeschreven manuscript over misdadiger Huttenkloas duikt op in Goor

Jarenlang lag het weg te kwijnen op een zolderkamer in Goor. Maar toen de vader van Gerrit Verdriet overleed en er spullen moesten worden opgeruimd kwam het weer boven water: het handgeschreven manuscript van het bekende Twentse boek Huttenkloas.
In 1957 verscheen het door jonkheer Frits van Coeverden geschreven boek over de crimineel Huttenkloas. Door dat boek groeide Klaas Annink, dat was zijn echte naam, uit tot een soort van Twentse Willem Holleeder avant la lettre. 
Tekst gaat verder onder de foto
Het handgeschreven manuscript van Huttenklaas
Het handgeschreven manuscript van Huttenklaas © RTV Oost
Fotograaf: RTV Oost
Annink woonde volgens de overlevering in een plaggenhut in Hengevelde en dat leverde hem de bijnaam Huttenkloas op. In 1775 werd hij wegens meervoudige moord veroordeeld tot de doodstraf. Die straf was rigide, Huttenkloas werd geradbraakt. Een straf die alleen werd uitgevoerd bij de allerzwaarste misdadigers. Huttenkloas werd aan een rad gebonden en vervolgens net zo lang geslagen met een ijzeren staaf tot hij eraan overleed.

Vuilnis

In de jaren 30 van de vorige eeuw publiceerde Van Coeverden al artikelen over Huttenkloas in de Nieuwe Hengelosche Courant. In 1957 gaf uitgeverij Bokhove in Goor Huttenkloas uit als boek en dat bleek een regelrechte hit.
Nadat het boek uitkwam belandden de handgeschreven manuscripten bij de vuilnis. "Wanneer mijn vader het precies heeft opgeduikeld weet ik niet", zegt Gerrit Verdriet. "Hij was eerst postbode en ging later als visboer langs de deuren in Goor. Hij zat dus veel op de weg."
Het handgeschreven manuscript van Huttenklaas
Het handgeschreven manuscript van Huttenklaas © RTV Oost
Fotograaf: RTV Oost

Martelstoel

Verdriet zocht contact met uitgever Bokhove en die bevestigde dat hij de manuscripten 'ooit had weggegooid'. Niet alleen bezit Verdriet het origineel van Van Coeverden, er is ook nog een handgeschreven geredigeerde versie. "De directeur van de MULO heeft destijds de spel- en taalfouten eruit gehaald. Daarna is het als boek uitgegeven."
Wat hij ermee gaat doen weet Verdriet nog niet. "Het is natuurlijk jammer dat het op een zolderkamer ligt. Misschien is het iets om tentoon te stellen in het Palthehuis in Oldenzaal." Verdriet noemt dat museum omdat daar de dwangstoel staat waarop Huttenkloas 114 dagen werd gemarteld om een bekentenis af te dwingen. 

Openbare executie

Niet alleen Huttenkloas werd trouwens ter dood veroordeeld, ook zijn vrouw Aarne en zoon Jannes werden gestraft en stierven aan de wurgpaal. De openbare executie van een heel gezin net buiten Oldenzaal trok veel bekijks en was nationaal nieuws.
Streekhistoricus Van Coeverden, destijds woonachtig in Goor, pleegde minutieus onderzoek naar het leven van Huttenkloas en overleed in 1965. Anno nu is Huttenkloas een begrip geworden in Twente en er is zelfs een biermerk naar de beruchte misdadiger uit de 18e eeuw vernoemd.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.