Nieuws

IKEA-tas en pet cruciaal bewijs na schietpartij in woonwagen

Camerabeelden van de vluchtauto
Camerabeelden van de vluchtauto © Opsporing Verzocht
Sporen op een IKEA-tas en op een pet: daarmee is Deventenaar J.J. in beeld gekomen voor een gewelddadige overval in Zutphen, juli vorig jaar. Een bejaarde oud-ijzerhandelaar werd bij de overval in zijn rug geschoten en zal de rest van zijn leven daar last van houden. 
Dat werd vandaag duidelijk bij een voorbereidende rechtszaak in Zutphen. De Deventenaar is samen met een plaatsgenoot hoofdverdachte.

DNA

Volgens het OM zijn ze de woonwagen van het slachtoffer aan de Berkenlaan in gegaan, hebben ze onder dreiging van een pistool geld geëist en na een worsteling de bewoner in zijn rug geschoten.
Na de overval bleven in de woonwagen een pet en een grote IKEA-tas achter. Op de binnenrand van de pet zat DNA van J.J. en op de buitenzijde van de tas zaten zijn vingerafdrukken.

Verplaatsbare sporen

"Juist het feit dat het twee voorwerpen zijn waarop de sporen zaten, maakt de bewijslast sterk", zegt het OM. "Daarnaast zat er op de pet ook DNA van het slachtoffer."
De advocaat van J.J. is niet onder de indruk van de gevonden sporen. "Het DNA en de vingerafdrukken zitten op verplaatsbare voorwerpen, die kunnen er ook op een ander moment op zijn achtergelaten. Het plaatst cliënt niet per se in de woonwagen." De advocaat vroeg of J.J. zijn eindproces in vrijheid mocht afwachten, maar daar ging de rechtbank niet in mee.

'Blauwogige Hennie'

Kort werd er nog gesproken over de derde verdachte, eveneens uit Deventer. Die werd eerder deze zomer aangehouden na tips die binnen waren gekomen bij de politie. Ze waren op zoek naar een zekere 'Hennie' of 'Henny', met opvallende blauwe ogen.
Hij zou mogelijk de vluchtauto hebben bestuurd, die na de overval uitgebrand werd teruggevonden. Deze man blijkt de zwager van J.J. te zijn. Hij is inmiddels op vrije voeten, maar geldt nog wel als verdachte.
De rechtszaak gaat eind september weer verder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.