Sallandse Heuvelrug en vijfhonderd schapen decor voor theatervoorstelling KUDDE

Het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug bestaat vijftien jaar en dat wordt gevierd met de natuurtheatervoorstelling KUDDE. Bij zonsondergang wandelt vijftig man publiek tussen ruim vijfhonderd schapen over het heidegebied. 

Onderweg worden er video's, gemaakt door Leonie Muller, geprojecteerd óp de omgeving, bijvoorbeeld op zand en bomen. Daarnaast vertelt acteur Hans Dagelet via een koptelefoon aan iedere bezoeker het verhaal van Zenon: een man die besluit de kudde te verlaten. 

Een sfeerimpressie van de natuurtheatervoorstelling (Foto: Leonie Muller)
Een sfeerimpressie van de natuurtheatervoorstelling (Foto: Leonie Muller)

"Zenon komt uit een dorp en is de enige zoon van de bakker. Van hem wordt verwacht dat hij de bakkerij overneemt", vertelt regisseuse Heleen van Doremalen. "Maar Zenon weet helemaal niet of hij wel een bakker is, dus besluit hij eerst de wereld te verkennen."

Volgens Van Doremalen zijn mensen van nature kuddedieren en is het heel lastig om je van een groep te onttrekken. "We laten de worsteling zien die een mens doormaakt als hij of zij de kudde verlaat."

Natuur als decor

Door de Sallandse Heuvelrug en de schapen als theaterdecor te gebruiken, ontstaan er volgens de regisseuse spontane momenten die de voorstelling compleet maken. "We sturen de schapen wel wat bij, maar op een bepaald moment doen ze iets wat perfect bij de tekst past."

Een sfeerimpressie van de natuurtheatervoorstelling (Foto: Leonie Muller)
Een sfeerimpressie van de natuurtheatervoorstelling (Foto: Leonie Muller)

Om de natuur zoveel mogelijk met rust te laten, worden er geen menselijke acteurs gebruikt en krijgt iedereen dus een koptelefoon op. "Wij hebben respect voor de natuur. Als er ergens een zeldzame bloem bloeit, dan passen wij onze voorstelling daarop aan. Dan gaan wij om dat gebied heen."

Maar wat als het regent? Voor Van Doremalen is dat geen enkel probleem. Sterker nog, ze ziet het als een verrijking van de voorstelling. "Dat geeft iets extra's. Het zit zo in ons systeem om regen te associëren met iets negatiefs."  

Overijssel 

Eerder werd KUDDE al opgevoerd in Brabant en Drenthe. Deze edities waren ver voor de première al uitverkocht. Dat is nu niet het geval. Van Doremalen ziet daarom mogelijkheden voor mensen uit de provincie. "Bezoekers komen uit het hele land om deze voorstelling te zien, maar ik wil ook dat mensen uit Overijssel de kans krijgen om dit stuk op hún Sallandse Heuvelrug te kunnen ervaren."

De voorstelling loopt van 21 t/m 25 augustus en van 28 augustus t/m 1 september. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.