nieuws

MST: behandeling van reumatische aandoening jicht kan veel goedkoper

Volgens Mart van de Laar kan behandeling jicht goedkoper
Volgens Mart van de Laar kan behandeling jicht goedkoper © Rob van der Wardt / RTV Oost
Door dure medicijnen lopen de kosten voor de behandeling van de reumatische aandoening jicht voor sommige patiënten op tot 150.000 euro per jaar. Dat kan veel goedkoper vindt het Medisch Spectrum Twente. Het ziekenhuis testte een alternatief. Kosten: 10.000 euro per jaar per patiënt.
Jicht is een reumatische aandoening waarbij urinezuur in het bloed kristalliseert. Deze stekelige kristallen veroorzaken enorm veel pijn in gewrichten in bijvoorbeeld voeten en handen. Een jichtaanval kan soms een week duren. 

Dure behandeling

De meeste mensen met jicht worden behandeld met symptoombestrijders of met medicijnen die het urinezuur in het bloed verminderen. Maar voor mensen met een hart- of nieraandoening is dit niet mogelijk. Een dure behandeling met eiwit-ontstekingsremmers was tot nu toe het enige alternatief.
Maar er is een vergelijkbaar medicijn dat aanzienlijk goedkoper is. "Dat is alleen nog nooit getest op jichtpatiënten. Dat hebben wij dus gedaan. En we zijn erachter gekomen dat het net zo goed werkt als de duurdere variant", zegt reumatoloog Mart van de Laar van het MST. 
Pijnlijke ziekte jicht goedkoper te behandelen

Farmaceutische industrie

Door het onderzoek van het MST, dat subsidie kreeg uit het programma 'Goed Gebruik Geneesmiddelen' van het Rijk, kunnen nu alle Nederlanders het goedkopere medicijn vergoed krijgen. 
Van de Laar benadrukt dat die subsidie hard nodig is. "De farmaceutische industrie heeft geen enkel belang bij zo'n onderzoek als dit. Als we goedkopere alternatieven voor dure geneesmiddelen willen dan moeten we dat zelf faciliteren, het moet uit de maatschappij komen." 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.