nieuws

Jeugdige verdachte heeft spijt van gewapende overval op bejaard echtpaar in Kampen

Het bejaarde echtpaar werd mishandeld en vastgebonden
Het bejaarde echtpaar werd mishandeld en vastgebonden © Politie.nl
Nog steeds staan ze doodsangsten uit; het bejaarde echtpaar uit Kampen dat afgelopen januari op gewelddadige manier werd overvallen in hun huis aan de Nicolaasdijk. De toen 81-jarige mannelijke bewoner werd neergeslagen, zijn vrouw werd vastgebonden op een stoel. Ook werd ze geslagen. Vandaag heeft één van de vier jeugdige verdachten spijt betuigd bij een voorbereidende rechtszitting.
"Ik dacht dat het om een inbraak ging", zegt de pas 18-jarige Lelystedeling. "Ik moest een auto regelen en op de uitkijk staan. Pas later hoorde ik dat de bewoners thuis waren en dat het een overval was."
Volgens justitie klopt dit verhaal van geen kant. "Medeverdachten hebben verklaard dat de Lelystedeling ook binnen was en geweldshandelingen heeft verricht. Ook heeft het vrouwelijke slachtoffer hem gezien." Daarnaast heeft de verdachte 's avonds gepind met de gestolen pinpas. "Daartoe werd ik gedwongen", zegt de verdachte. Naast de bankpas gingen de daders er vandoor met sieraden.

Niet vrij

De advocaat van de Lelystedeling wilde graag dat haar cliënt het eindproces in vrijheid mag afwachten. "Hij is nog jong, mogelijk geldt in zijn geval zelfs jeugdstrafrecht. Inmiddels zit hij ruim twee maanden vast, de rechtbank moet niet een voorschot willen nemen op de uiteindelijke straf. Daarnaast wordt hij enorm gemist door zijn zieke ouders. Ze zijn niet mobiel en hij verricht altijd veel huishoudelijke taken."
Maar de rechtbank was het niet met vrijlating eens. "Er zijn te veel aanwijzingen dat u binnen in het huis bent geweest. Daarnaast kunnen we dat niet verkopen aan de geschokte omgeving."
Ook wil de rechtbank nog niet vooruitlopen op een eventuele afhandeling binnen het jeugdstrafrecht. "Eerst moet een psycholoog hem onderzoeken." Hij blijft dus vastzitten. 
De zaak gaat in oktober weer verder. Waarschijnlijk dient het eindproces tegen alle vier verdachten begin volgend jaar.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.