Nieuws

Alle verpleegbedden MST zijn bezet, ziekenhuis in Enschede stelt opnamestop in

MST
MST © RTV Oost/Wouter de Wilde
Het Medisch Spectrum Twente in Enschede (MST) heeft een opnamestop ingesteld. Aanleiding is een tekort aan verplegend personeel, waardoor er minder verpleegbedden beschikbaar zijn. Dat betekent dat opnames voor niet-spoedeisende ingrepen kunnen worden afgebeld of al zijn afgebeld. Het traumacentrum van het ziekenhuis blijft wel gewoon gewonden opvangen.
Minder personeel door de vakantieperiode en een verstopping in de doorloop van patiënten zijn de aanleiding voor de maatregel. MST woordvoerder Erwin Iping zegt dat het probleem in de hele regio speelt. Het MST heeft op dit moment ongeveer 550 verpleegbedden in gebruik. Het ziekenhuis gaat personeel vragen langer door te werken om zo meer patiënten te kunnen verplegen.

Plaatsgebrek bij andere zorginstellingen

Een deel van de ziekenhuisbedden wordt bezet door patiënten die eigenlijk in een andere zorginstelling thuishoren. Ook daar is nu een tekort aan bedden. Hoe lang de opnamestop van kracht blijft, is moeilijk te zeggen. "De beschikbaarheid van het aantal bedden in de regio houden we continu in de gaten", zegt Iping.
De opnamestop van het MST betekent niet dat er patiënten zomaar kunnen worden ondergebracht in andere ziekenhuizen in de regio. Die kampen namelijk zelf met een krappe bezetting.

ZGT: verpleegcapaciteit ook hier onder druk

Bij het ZGT in Almelo staat de verpleegcapaciteit ook onder druk. "We hebben dan geen opnamestop, maar we redden het nog net zelf", zegt woordvoerder Timmers. Omdat dit ziekenhuis aan de grens van de capaciteit zit, neemt het geen patiënten over van andere ziekenhuizen.
Het Zwolse Isala ziekenhuis heeft net als het ZGT te maken met capaciteitsproblemen door de vakantieperiode en slechte doorstroming van patiënten naar andere zorginstellingen. In Zwolle is geen opnamestop en hoefden er nog geen patiënten te worden afgebeld voor geplande operaties. Om dat zo te houden neemt Isala geen patiënten over van andere ziekenhuizen. Het traumacentrum van Isala staat daar los van. Daar worden altijd patiënten opgevangen.

Chirurg ZGT luidde eerder noodklok

Dat het beddentekort in de regio niet alleen een gevolg is van de vakantieperiode, werd afgelopen maart pijnlijk duidelijk. Chirurg Verhagen van het ZGT luidde op Twitter de noodklok over een patiënt die al honderd dagen ten onrechte in het ziekenhuis in Almelo lag, omdat er nergens plek was.
Eerder nadenken over zorg voor later
minister de Jonge over patiënt die al honderd dagen in ziekenhuis ligt
Dat leidde tot veel ophef en mondde uiteindelijk in mei uit op een bezoek van minister de Jonge aan het ziekenhuis. De Jonge zei na dat bezoek dat ouderen eerder moeten gaan nadenken over hoe zij later de zorg georganiseerd willen hebben.

Capaciteitsmanagement

Het inschatten van het aantal benodigde ziekenhuisbedden is een probleem voor alle ziekenhuizen. Het wordt 'capaciteitsmanagement' genoemd en is balanceren tussen zo min mogelijk onbezette bedden en het voorkomen van een opnamestop.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.