nieuws

Nog miljoenen euro's subsidie beschikbaar voor boeren met agrarisch natuurbeheer

Een boer kan kiezen uit diverse bloemen en kruiden voor in de strook
Een boer kan kiezen uit diverse bloemen en kruiden voor in de strook © RTV Oost / Jauke Boerdam
Van de zeventig miljoen euro subsidie die in 2018 beschikbaar was voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer, is bijna negen miljoen niet gebruikt. Zo blijkt uit onderzoek, gedaan door de Universiteit van Wageningen in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Linda Teeuwissen van het Collectief Boer en Natuur legt uit hoe dit kan: "Niet elke boer in de aangewezen gebieden heeft zich aangemeld voor de subsidie. Er is een digitale kaart waarop deze gebieden staan. En om de subsidie te krijgen, moet de boer wel aan bepaalde maatregelen voldoen." 
Tekst gaat verder onder video
Boeren, er is nog geld beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer.

Bloemenstrook

Herman Menkveld, biologische boer en ook bestuurslid van het Collectief Boer en Natuur, had wel recht op subsidie en heeft langs een watergang op zijn grond een bloemenstrook gerealiseerd. Daarmee komt de biologische boer de natuur tegemoet, maar het levert hem geen inkomsten van gewassen op.
"Daarom is die subsidie hard nodig", vertelt Teeuwissen. "De boer kan zo'n rand ook vol zetten met maïs of aardappels en dat levert dan meer op dan bloemen."

Insecten en vogels

Menkveld ziet vooral veel voordelen van de bloemenstrook op zijn grond. "Ik doe het niet alleen voor de biodiversiteit. Sluipwespen en lieveheersbeestjes die in de strook leven, halen voor mij de luizen van het gewas. Die insecten vertoeven hier prima!"
Ook vogels profiteren hier van. "En de waterkwaliteit in de watergang naast de strook is vele malen beter."

Meepraten?

Wilt u meepraten over dit soort onderwerpen? Wordt dan lid van Groen Overijssel.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.