nieuws

Ronald Westerhuis maakt voor vierde keer metershoog kunstwerk voor Lowlands

WE ARE GOD
WE ARE GOD © Ronald A. Westerhuis
De Zwolse kunstenaar Ronald A. Westerhuis maakt voor de vierde keer een enorm kunstwerk voor muziekfestival Lowlands. Dit keer een eenpersoonskathedraal van vijftien meter hoog met de titel WE ARE GOD.
De kathedraal is bijna af en wordt komende woensdag naar het festivalterrein in Biddinghuizen verhuisd. Dat lijkt ruim van tevoren aangezien Lowlands pas op 16 augustus van start gaat.
"We hebben wat tijd nodig om zo'n kunstwerk overeind te zetten. Het gaat om dertig ton staal. Dus dat is wel even een dingetje", zegt Westerhuis.

Het ontwerp

Maar waarom een kathedraal op een festival? "Lowlands is natuurlijk een groot muziekfestijn en ik wilde graag een stilteplaats creëren." Als bezoekers in de kathedraal staan worden ze volgens Westerhuis omringd door gefragmenteerde spiegels. "Je ziet jezelf op dat moment in miljoenen stukjes, maar als je héél dichtbij een spiegel gaat staan, dan zie je jezelf pas echt."
WE ARE GOD
WE ARE GOD © Ronald A. Westerhuis
In een wereld vol religie, coaches en social media wil Westerhuis de kathedraalbezoekers een boodschap meegeven. "Mensen moeten voor zichzelf denken en niet zomaar alles geloven wat er gezegd wordt." Het project is een samenwerking met Thecla Bodewes Shiprepair.

Vierde kunstwerk

Westerhuis zegt zelf geen festivalganger te zijn, maar heeft wel een speciale band met Lowlands. "Het festival durft als een van de weinige dit soort grote kunstprojecten aan. Het is een gigantisch terrein en daar moeten ook grote werken staan."
De Zwolse kunstenaar werd volledig vrijgelaten in zijn ontwerp. "Elk beeld is een eigen creatie geweest zonder richtlijnen." Eerder maakte Westerhuis al de kunstwerken Rawsome! (2011), Liquid (2015) en Stepping Stones (2018) voor het bekende muziekfestival. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.