nieuws

Droge zomer én droge wijn: Overijsselse wijnbouwers profiteren

Rikus Poel in zijn wijngaard
Rikus Poel in zijn wijngaard © RTV Oost
Mooie groene bladeren, weinig schimmels en de trossen druiven laten zich al zien; wijnbouwer Rikus Poel uit Den Ham is tevreden. Want juist druivenplanten kunnen beter tegen periodes van droogte. "Hun wortels zoeken zelf wel het grondwater op."
De eerste regenbui sinds weken vormt kleine druppels op de druivenbladeren. "Ik zou ook wel wat extra regen willen maar dit soort kleine buien helpen niet", vertelt Poel. Volgens hem kunnen de buien in combinatie met zon juist voor schimmelvorming zorgen.

Schimmels

"De schimmels drogen dan op het blad en verspreiden zich razendsnel. Dus in dat opzicht ben ik er niet blij mee, maar we hebben het water wel nodig om ervoor te zorgen dat de trossen mooi volkomen met druivensap."
Druiven
Druiven © RTV Oost
Fotograaf: RTV Oost Druiven

Verschil

Wijn wordt traditioneel ook verbouwd in landen die hoge temperaturen en weinig regen gewend zijn. Daar passen de planten zich op aan. "De wortels gaan vanzelf wel op zoek naar water in de grond. Maar dat komt ook omdat het een meerjarig gewas is", legt Poel uit. Hij maakt de vergelijking met 'traditionele' landbouw. "Een maisplant is maar een jaar oud, dus die wortels zijn nog niet zo lang. Dat is een wezenlijk verschil." 
De wijnbouwer hoopt dat hij de druiven halverwege september kan gaan plukken. "We lopen twee weken achter op vorig jaar. Toen begonnen we met de eerste witte druiven op 1 september, dat zal nu niet lukken. Eind oktober zijn alle druiven er af."
Droge zomer én droge wijn: Overijsselse wijnbouwers profiteren
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.