nieuws

Penoza in Zwolle? Drugsbende heeft volgens justitie vrouw als kopstuk

Politie en justitie hebben een tot nu onbekende Zwolse drugsbende op de korrel. Kopstuk van de groep zou een dame zijn: mevrouw R. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Oost. De vergelijking met de hitserie 'Penoza' dringt zich al snel op, ook daar heeft een vrouw de touwtjes in handen. 
De vermeende drugsgroep vertoont volgens justitie een bepaalde hiërarchie. Aan top staat dus mevrouw R., de 'Carmen van Walraven' van de Zwolse bende. Zij wordt bijgestaan door een zekere André. Die zou fungeren als tussenpersoon richting de grote groep dealers. 

Informanten

De bende verhandelt met name cocaïne en xtc-pillen, zegt het OM. De politie kwam de groep op het spoor door zogenoemde TCI-informatie. Het TCI, oftewel Team Criminele Inlichtingen, verzamelt informatie over ernstige misdrijven. Meestal komt de info van informanten. Ook kwam er een anonieme melding binnen.
In ieder geval één vermeende dealer van de groep zit voorlopig achter de tralies, de 20-jarige Joshua. Hij werd afgelopen maart aangehouden. Er werden xtc-pillen en cocaïne bij hem gevonden. Hij werd kort na zijn aanhouding weer naar huis gestuurd, maar moest zijn telefoon afgeven.

Op die telefoon vond de politie vervolgens veel meer bewijsmateriaal. In totaal stonden er 1400 pagina's aan chats met tussenpersoon André op. Zo werd duidelijk dat er al langere tijd voor de groep werd gedeald en werd hij begin mei opnieuw opgepakt.  
Jaar voorwaardelijke celstraf 
Joshua heeft ondanks zijn jonge leeftijd al een fors strafblad. Zo staat er nog bijna een jaar voorwaardelijke celstraf open voor andere criminele feiten.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.